Dată: 2 iunie  13 iunie

Oră: 18:00

Locație: Muzeul Național al Țăranului Român, sala Noua Galerie
Monetăriei 3

Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti asigură şi în anul 2021 o prezenţă amplă a designului maghiar la Romanian Design Week. Consecvenţi tradiţiei din anii trecuţi, expoziţiile prezentate de Institutul Cultural Maghiar în cadrul RDW, sunt realizate și anul acesta în colaborare cu Universitatea de Artă Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta.

În Noua Galerie a Muzeului Național al Ţăranului Român din Bucureşti vor fi expuse lucrările artiştilor fotografi care au absolvit specializarea foto din cadrul MOME. Expoziţia este o retrospectivă asupra celor peste 33 de ani din istoria Departamentului foto din cadrul MOME.

De la înfiinţarea primei clase de fotografie în 1984, au trecut aprope 40 de ani, perioadă în care societatea, cultura maghiară şi perspectiva asupra istoriei s-au schimbat radical, am păşit într-un nou mileniu şi se deschid permanent noi perspective. S-a maturizat o generaţie care îşi defineşte identitatea central-europeană într-un orizont mult mai larg, decât înainte, în fluxul efectelor globale, astfel se pune întrebarea, ce rol are astăzi formarea profesională purtând marca Moholy-Nagy László.


Expoziția evită linearitatea și prezentarea în ordine cronologică a lucrărilor, sau chiar și a grupării lor după clasicele puncte de vedere ale genului. În schimb are ca marcă comună orizontul, care se mulează perfect pe conceptul educativ de design atât de caracteristic universității ce poartă numele marelui artist de design Moholy-Nagy László. Prezenta selecție urmează un orizont pe de o parte foarte real, iar pe de altă parte imaginar, care desparte și unește în același timp universuri fizice, formale sau spații simbolice, toate concentrându-se în jurul a patru perechi de concepte care se completează și sunt opuse în același timp: echilibrul controversat al naturii și al culturii, coliziunea dintre trecut și prezent, ciocnirea dintre stările conștiente și subconștiente, și fluctuația dintre speranță și pierderea speranței. Această dualitate a coexistenţei actuale a poziţiilor creatoare poate fi interpretată şi ca autodefinire, în noul mileniu, a fotografiei maghiare, pe lângă expunerea modului de gândire ce a devenit marca formării profesionale.

Artiști expozanți: Bánhegyesy Antal, Bartha Máté, Biró Dávid, Bognár Benedek, Drégely Imre, Ember Sári, Fabricius Anna, Fátyol Viola, Ficsór Zsolt, Gulyás Miklós, Hermann Ildi, Koleszár Adél, Kozó Attila, Kudász Gábor Arion, Ladocsi András, Máté Balázs, Máté Gábor, Móró Máté, Puklus Péter, Rácmolnár Milán, Rédling Hanna, Sivák Zsófia, Szalay Krisztina, Szalontai Ábel, Szombat Éva, Tóth Barnabás, Törcsi András, Zagyvai Sári

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.