Participarea artistei Nicole Jutka, pictorita romano-germana, la Bienala de la Veneția, cu lucrarea ,,Lake ”, curatoriată de ARTBOX.PROJECT Venezia 1.0, stabilește un raport real cu lumea artei contemporane internaționale inițiat acum 100 de ani. Lucrarea este Inspirata dupa poezia “Lacul” lui Eminescu, mare poet national roman, a luat nastere in 2020-2021, 320 x 120 cm, face parte din seria intitulata: Light penetrates darkness – Hanging Garden, creeata in timpul pandemiei. Lucrarea a fost pentru prima oara in Terra:Nova Forum, Elsdorf, Germania iar acum in Venetia.

Statementul Dr. Anita Shah, curatoare, istoric de arta:

“În spațiul întunecat al expoziției, lucrarea “Lake” din 2020/21 surprinde cu un format de peisaj supradimensionat care, sub lumina neagră, permite o experiență cromatică neașteptat de intensă: ochiul este captat de câțiva nuferi care se reflectă pe o suprafață de apă cu strălucire întunecată și peste care mici puncte de lumină par să bâzâie ca niște licurici. Petalele roșii și alb-roz strălucesc și formează un contrast puternic cu tonurile negre, albastre și verzi ale acestui peisaj acvatic idilic. Pentru această secțiune a naturii, Nicole Jutka pare să fi făcut o excursie în lumea extraterestră Pandora din filmul “Avatar” al lui James Cameron.

Sau la Giverny, în grădina paradisiacă a lui Claude Monet, cu marele său iaz cu nuferi, care l-a inspirat pe artist cu reflexiile sale strălucitoare și sclipitoare ale norilor și luminii pentru numeroase tablouri care au tematizat fenomenele colorate din natură și schimbările lor în funcție de lumină.

Cu ajutorul culorii, cel mai important mijloc de reprezentare a luminii din istoria picturii, Monet reușește să fixeze pictural momente care sugerează schimbări neîncetate datorate efectelor luminii. Jutka, pe de altă parte, înlocuiește ficțiunea picturală cu “știința” în viziunea sa asupra peisajului – ea permite culorilor să strălucească cu adevărat. Pentru a face acest lucru, ea folosește o tehnică de pictură pe care o dezvoltă din anul 2014 cu culori și pigmenți fluorescenți pentru a face ca motivele și suprafețele colorate să strălucească puternic și puternic în întuneric, sub așa-numita lumină neagră sau lumină UV, astfel încât lumina să fie emisă de obiectele pictate în sine. Această strălucire strălucitoare, fluorescența, este un proces fotofizic care poate fi adesea observat în natură, de exemplu în pietre, minerale, organisme, pești corali, crustacee sau rechini pisică. Prin urmare, lumina din tabloul lui Jutka nu este o iluzie picturală, ci un proces natural care poate fi experimentat vizual.”

ARTBOX.PROJECT Venezia 1.0 își deschide porțile pentru vizitatorii și iubitorii de artă din întreaga lume și vă invită să vizitați expoziția în perioada 01.05.2022 – 31.05.2022.

Adresă: Tana Art Space, Fondamenta de la Tana 2109A, 30122 Venezia.

Orar de funcționare: Marți – sâmbătă între orele 11:00 – 19:00.
Nicole Jutka

www.nicolejutka.com
www.nicolejutkagallery.com
https://www.artsy.net/partner/nicole-jutka-gallery

https://opensea.io/NicoleJutka

foto arhiva personala Nicole Jutka