Zilele MNLR – 65 | 30 mai – 5 iunie 2022

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să fiți alături de noi la aniversarea a 65 de ani de la înființarea instituției noastre! Un muzeu unic în lume care întregește peisajul cultural bucureștean prin evenimente, proiecte și programe de impact, prin servicii inedite și activități adaptate publicului, prin inițiative internaționale și prin promovarea valorilor literare și culturale românești în țară și în străinătate, precum și a scriitorilor străini în România.

Spiritul de echipă, de inițiativă, curajul de a aborda noi metode și perspective inedite, creativitatea și empatia sunt câteva dintre elementele comune ale echipei MNLR: coordonatori de programe, responsabili ai patrimoniului muzeului, specialiști în comunicare și promovare, curatori, muzeografi, restauratori, conservatori și bibliotecari.

Povestea noastră începe la 1 iunie 1957, când, la inițiativa lui Perpessicius, se inaugura Muzeul Literaturii Române, care a devenit, în timp, una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură, rezultatele sale fiind recunoscute în 2021, prin acordarea Premiului DASA de către European Museum Academy, muzeul fiind considerat de juriul EMA „un exemplu de urmat în peisajul muzeal românesc în ceea ce privește aspirațiile sale sociale și modalitatea în care reușește să le pună în practică. Acesta răspunde provocării de a crea un muzeu literar viu, pornind într-o călătorie impresionantă de când s-a mutat într-o clădire nouă, în 2017. Prin programele sale educaționale, muzeul dă dovadă de curaj și de o atitudine exemplară, funcționând ca un vehicul pentru problemele sociale actuale. În centrul activității sale se află literatura interactivă, iar metodologia sa constă în a oferi vizitatorilor elementul de noutate, într-o formă coerentă și atractivă.”

În perioada 30 mai – 5 iunie 2022, vă invităm la seri de lecturi de poezie și proză, dezbateri, concerte, expoziții de fotografie, proiecții de film, spectacole de teatru, precum și la un eveniment inedit, pe care muzeul îl organizează pentru prima oară de la înființarea sa: Ziua Porților Deschise, prilej cu care așteptăm publicul să pătrundă în bogata noastră arhivă, precum și în laboratorul de restaurare pentru a-i întâlni pe specialiști, pentru a afla cum se restaurează o carte și prin ce metode și procedee.

De asemenea, în perioada 1 – 5 iunie 2022, vom fi prezenți și la Târgul de Carte Bookfest cu publicațiile apărute la Editura MLR, precum și cu expoziții.

Programul evenimentelor este disponibil aici.

Sponsori: Romanian Excellence, Jidvei, Unidet Center, Roade Ardelenești, Zaliari Olive Oil, Magic Milk, Claudia. Brutărie artizanală, Bunătățile lu’ Nina. Păstrăvăria Rin, Poiana Galeșă, Bunătăți Uscate, Hari Berry, Dovleac de Cluj, Miere din familie, La Nadiniere, LaNăsal, Micro Mixt, Narcheese, Pomăria Bădăcin, L’Albero dei Sogni, Grădina cu lavandă, Nuts for Nuts, Pachetul verde, Pasta Pedroni, Coșul cu lavandă, Silvoitza Ardeleană.

Parteneri media: Radio România Cultural, Observator CulturalContemporanul, AgentiadeCarte.ro, Zile și Nopți, publicația on-line IQool, Agerpres, Radio Trinitas, Modernism, Ordinea Zilei, Revista de cultură FamiliaOPT motive.