Vorba multă – sărăcia omului (pictorul să picteze).
M-am născut în oraşul “pictorilor cum se numea cândva Baia Mare. Poate nici eu împreună cu alţi copii de acum 60-70 de ani nu ne orientam spre arte dacă trăiam altundeva. Baia Mare era ceva aparte, un mic oraş de provincie cu iz de ev mediu unde pictorii lucrau în aer liber iar noi, copii, căscam gura în spatele lor (Oszkár Bácsi, Mikola).
Astăzi când sunt de vârsta lor, sau aproape, stau în faţa dumneavoastră cu 120 de lucrări din ultimii 10 ani. Sunt pe “teren” de aproape 50 de ani, o parte aici la Baia Mare, o parte la Nyíregyháza.

Astăzi, dacă vorbim despre artă nu este important ce înseamnă arta ci CÂND ESTE? Istoria artelor nu înseamnă numai istoria unor opere mai degrabă înseamnă CINE, CÂND şi ce au CONSIDERAT că este artă? DE CE, CARE A FOST CAUZA şi CARE ESTE SCOPUL CREAŢIEI? Nu voi da nici un răspuns dar…. stând de vorbă cu un prieten, m-a întrebat: ce zici dacă trimiţi o telegram. Ce contează conţinutul ei sau altceva? Bineînţeles, mesajul contează dar şi cum apare el, contează. Fără să o citeşti, bănuieşti ce conţine, dacă te invită la nuntă sau… Artistul trimite mesaje şi eu vreau să aduc veşti bune (nu întotdeauna).
Cu câţiva ani în urmă, în Florenţa, în Uffizi, am stat în faţa tablourilor lui Botticelli, minute lungi când fiul meu m-a atenţionat că şi alţii vor să vadă. Am ieşit din sală şi băiatul meu m-a întrebat de ce-am stat cu gura căscată în faţa acelor tablouri? Nici până astăzi nu i-am răspuns. Pur si simplu. ARTĂ.

Prezintă Laura Ghinea și Tiberiu Alexa.