1. Spuneți-ne vă rugăm, ca director al Muzeului Național Cotroceni, cum inițiați proiecte externe, în parteneriat, de tipul expozițiilor temporare? Cine le propune, care sunt  criteriile de selecție etc?

Inițiativa proiectelor expoziționale temporare sau a proiectelor culturale, în general, organizate de Muzeul Național Cotroceni, poate veni din partea specialiștilor noștri din muzeu sau poate veni ca o propunere de parteneriat pe care o primim, dacă răspunde priorităților sau direcțiilor de acțiune pe care le asumăm, în consultare cu Administrația Prezidențială. Indiferent în care dintre situații ne aflăm, de la idee la implementarea proiectului, pașii sunt aceiași, inițiativele fiind analizate de mai multe foruri interne. Din punct de vedere al conținutului și al criteriilor culturale, analiza principală revine Consiliului Științific al Muzeului Național Cotroceni.


  1. Proiectul Cotroceni Creativ este unul foarte interesant: invitați artiști designeri să propună modele de serie, pornind de la patrimoniul Muzeului. Cum ați ajuns la această idee?

Dintr-o necesitate. Am ajuns la concluzia că magazinul muzeului trebuie sa fie chiar un magazin reprezentativ, prin urmare, în gama obiectelor de tip suvenir care pot fi cumpărate aici, să predomine cele care poartă amprenta acestui spațiu. Mi s-a părut că magazinul muzeului funcționa foarte bine, avea diverse produse interesante, dar prea puține care să fie reprezentative pentru acest ansamblu, pentru istoria locului. Și atunci, plecând de la această nevoie, m-am gândit că cel mai potrivit ar fi să găsim răspunsuri, nu de unii singuri, ci   într-o formă de parteneriat cu sectorul creativ independent.


  1. Cum veți continua proiectul Cotroceni Creativ după încheierea acestuia? Veți produce obiectele câștigătoare în serie mare, le veți comercializa etc.? 

„Cotroceni Creativ” s-a bucurat de interes și a primit deja multe aprecieri, așa că sper să găsim o formulă inspirată de continuare. Însă deocamdată, chiar dacă există deja câteva idei, nu am stabilit în ce formă vom continua acest program, pentru că așteptăm întâi rezultatele și momentul de bilanț al acestui proiect, când vom putea trage unele concluzii certe. Cred că feedback-ul pe care îl vom primi de la participanți este foarte important și, în funcție de asta, în consultare cu artiștii – participanți sau nu la proiect – și cu partenerii noștri, vom găsi formula cea mai bună pentru continuarea programului sau, mai bine spus, pentru o nouă etapă din Cotroceni Creativ.


  1. Care sunt următoarele proiecte pe care le pregătiți?

Chiar acum avem în derulare mai multe activități la Muzeul Național Cotroceni, iar în luna septembrie vom încerca să intrăm în atmosfera Festivalului Internațional „George Enescu” prin expoziția de fotografie Interludii, dar și prin câteva concerte pe care le vom găzdui.

În același timp, lucrăm la programele pentru anul viitor. Pregătim, împreună cu specialiștii din muzeu și în consultare cu Administrația Prezidențială, seria de proiecte dedicate Centenarului, pe care o vom deschide chiar din această toamnă. Aici ne propunem să avem parteneri relevanți pentru fiecare dintre acestea; este și un mesaj simbolic de unitate care merită transmis peste timp: împreună, în parteneriat între instituții, între sectorul public și sectorul privat, putem construi proiecte care să conteze cu adevărat. Cred că anul Centenarului este un bun prilej în care să arătăm românilor și lumii întregi ce am reușit în această sută de ani în fiecare domeniu artistic, în cultură în general și să ne amintim etapele și momentele istorice pe care le-am parcurs, cu personalitățile lor. Îmi doresc și aștept în continuare, chiar dacă este deja târziu, să existe o strategie cu privire la anul Centenarului, astfel încât manifestările organizate și de noi și de alți actori culturali să poată fi integrate obiectivelor acestei strategii sectoriale.

Pentru 2018, intenționăm inclusiv itinerarea în străinătate a unei expoziții, pentru că Palatul Cotroceni a fost gazda unor momente istorice atât de importante, de la Mica Unire, în timpul lui Cuza, la Marea Unire din 1918 și la consolidarea României Mari. Tot în 2018 avem în plan și relansarea Salonului de Artă Decorativă.

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.