Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» anunță deschiderea expoziției temporare FEMIGRAFISME ȘI CROMATODAMES, curator drd. Oana ENĂȘEL.

Expoziția temporară Femigafisme și Cromatograme este o expoziție temporară tematică dedicată eternului feminin. Lucrările, 42 de opere alese dintr-o amplă selecție, sunt preponderent portrete și nuduri, completate de scene de gen (cotidian, maternitate, viața la țară). Grafica, mai rar expusă și mai puțin cunoscută publicului, se îmbină cu pictura și e completată de sculptură.

Portretele expuse sunt capodopere ale artei românești și europene, aparținând unor pictori precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Corneliu Baba, Octav Angheluță, János Krizsán, Oszkár Glatz, Hugo Mund, Paul Erdös.

Tematica nudului feminin cuprinde o varietate amplă de lucrări, de la crochiuri/eboșe, la studii privind anatomia, ipostaze senzuale și pline de erotism, chiar dus la extrem erotism în lucrarea lui Ioan Anghel Negrean („Pat III”).

De ce feminin și mai ales de ce etern? Pentru că, indiferent ce se întâmplă, femeia va fi începutul vieții, educație, grijă, evoluție, va fi și neliniște, îngrijorare, temere. Și asta pentru că niciodată nu va fi cunoscută și înțeleasă pe de-a-ntregul!

Expoziția poate fi vizitată în luna martie 2022, în sala de expoziții temporare a Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Programul de vizitare este de miercuri-duminică, între 10,00-17,00 (accesul ultimului vizitator se face la 16,30).

Robert Strebeli,                                                                                                         drd. Oana Enășel,

Manager interimar                                                                     Coordonator Compartiment Marketing