Expoziția Memoria umbrei pe un cub de sticlă |  Ioan Augustin Pop
Muzeul Național al Literaturii Române
Calea Griviței 64-66

15 februarie – 12 martie 2022
 
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția cu titlul Memoria umbrei pe un cub de sticlă, a artistului Ioan Augustin Pop.
 
Debutul lui Ioan Augustin Pop are loc în grupul tinerilor artiști din Atelier 35 Oradea și al generației optzeciste. S-a consacrat în mediul picturii explorând și diversitatea noilor medii precum ambientul, arta performance-ului și fotografia. A lucrat în cadrul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca între anii 1990 – 2002, iar începând cu 2003 la Universitatea de Vest Timișoara unde funcționează și în prezent ca profesor coordonator în cadrul departamentul Școlii Doctorale de Arte.

Seria de douăzeci de lucrări de mari dimensiuni Memoria umbrei pe un cub de sticlă aparține proiectului TZARAgordian și se derulează între anii 2015-2022, având origine în proiectul anterior, Despre M. I. N. E (Ministerul Industriei, Naturii și Experimentului) din anii 2013 – 2015.
„Cubul, motiv central în lucrările Bauhaus n-a existat, Cub suspendat 1 și și Monument 3, pune în conexiune experimentul, existența umană și memoria într-un construct reflectat în tensiunea dintre conștiință și realitate. Această formă de expresie tare chestionează sensuri complexe cum sunt poeticitatea din realitatea proximă, arhetipul în context socio-politic, memoria între amintire și comemorare, reflecția în miezul realității. Memoria umbrei pe un cub de sticlă realizează un joc de imagini de neatins în realitatea imediată conceput din stări onirice, nostalgii pierdute și regăsite într-un moment similar ultimilor doi ani în care a fost realizată seria de lucrări.” – Ioan Augustin Pop
 
Ironic față de abstracția geometrică, față de simbolismul spiritual și chiar față de simplul minimalism reductiv, cum i se pare că găsește  în arta autohtonă, proiectul actual al lui Ioan Augustin Pop propune un memento puternic față de realitatea în care funcționăm. Memoria umbrei pe un cub de sticlă asociază motive de neatins în spațiul fizicității, devine loc unde amintirea și arhetipul, poeticitatea ultimă și credința în ideal recuperează uzura noțiunilor  și a unor situații marcate de experiențele trăite. Aici gestul pictural rezumă idealitatea și utopia prin reprezentări figurale definite de un „matierism plasmatic”, în cuvintele pictorului. Deasupra capului, la înălțime siderală, stă suspendat amenințător cubul – ca o piatră tombală sau o bombă cu întârziere a propriilor clișee culturale și prejudecăți. – Magda Cârneci
 
Participarea la vernisaj se face numai pe bază de invitație, cu confirmare la numărul de telefon 0762.671.698 sau prin trimiterea unui e-mail la adresa [email protected].
Evenimentul se desfășoară cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Detalii, aici.