Phallus impudicus

Vernisaj: duminică, 4 octombrie 2020 
Organizat de Alert studio
Strada Mircea Vulcănescu 2, 010821 București, România

Motto:
“Că sufletu-i fântână-n piept, […]
Ce zace-n sufletul-fântână. […]
Că sufletul nu e fântână
Decât la om, fiară bătrână,”
Riga Crypto si lapona Enigel, Ion Barbu

R spune: phallum aeternum.
eu: Prea misogin!
E spune: “falus universalis”!
eu: Și mai misogin!
Hazardul: Phallus impudicus!!! / Înjurătura botanistului

Aceasta este o discuție pe care am avut-o cu prietenii mei E si R cu ajutorul cărora, la final, după mai multe căutări, am reușit să găsesc numele acestei expoziții. Titlul trebuia să fie sugestiv dar nu foarte, nici prea explicit dar nici prea poetic, nici prea ermetic și nici prea metaforic.

Phallus Impudicus (sau Expoziția p****i) este #2 din seria eroticelor, serie pornită în iulie 2020. Prima expoziție dedicată artei produse de femei Pudendum femininum a avut loc la ALERT studio artist-run space și a fost exclusiv manifestarea nucleului colectivei de artiste din România – Locomotive.
Dacă în prima expoziție vulva era centrul preocupărilor feministelor artiste, de data aceasta explorarea s-a îndreptat către zona masculinității, virilității, a celeilalte (aproape) jumătății a omenirii.

Pentru că unul dintre artiști – C și-a exprimat dorința de a expune alături de noi, artiste femei, spontan am decis să propun tema aceasta și unor bărbați artiști pe care îi cunosc sau a căror creație o urmăresc. E o propunere-reflex în oglindă, un “battle” creativ cu niciun scop altul decât acela al așezării împreună la masa rotundă a artei contemporane. Adunarea, alăturarea aceasta este una eclectică, asocierea dintre artiste și artiști este doar legată de creație, un “hai să vedem dacă arta femeilor e radical diferită de cea a bărbaților!” Nu există ideologie de grup, apropiere stilistică sau distanțare pe criterii de vârstă sau preocupări. Dar oare, în artă este operant criteriul femei versus bărbați? Știrbeste asta demersului feminist, în condițiile în care în muzee, galerii, spații alternative expoziții permanente sau temporare bărbații reprezintă totuși 87% din numărul total de expuneri*?

(Re)analizându-și propriul eros, sexualitea și/sau neîmplinirea ei, feminitatea, virilitatea, propriile trăiri, cele cincisprezece artiste și treisprezece artiști explorează arhetipul, eterna temă a Psyche-ului/erot(i)c printr-o viziune alegorică.

Phallus impudicus, asocierea cu celebra ciupercă din vârful dealului este mai mult decât evidentă, apropierea de temă se dorește ludic antropologică, alegoria e rotundă, trans-simbolismul sexual e cât se poate de sugestiv, sporii se acresc la soare și mirosul devine fetid, ca al unui cadavru în descompunere, oul crește până la cinci milimetrii pe minut, ciuperca trăiește o zi, asemeni Rigăi Crypto din celebra baladă a lui Ion Barbu. Poţiunea, explozia ei este dedicată dragostei. Sufletul este ud, caldă fântână ca un pudendum femininum matrix dominatrix. Alăturarea e intenționată, trăsăturile comparate ale ființei cu o plantă, antropomorfizarea plantei au putere sugestivă, se modifică înțelesul propriu al cuvântului pentru a da mai multă forță imaginii, metafora e revelatorie, sensurile plasticizante, sugestia ramâne intactă. Misogin(ă), misandru(ă), sexist(ă), feminist(ă), clasist(ă), agist(ă), menopauza, andropauza, botanica, anatomia…INCLUZIUNEA! Buretele e pucios (Phallus impudicus, bozuz, dead men’s cock).

Phallus impudicus este o expoziție ALERT studio artist-run space cu colaborarea “în oglindă” a artist-run space E T A J curatorată și îngrijită de Raluca Ilaria Demetrescu. La expoziție participă artistele surori Locomotive: Ana Chiorean, Anca Boeriu, Beatrice Anghelache, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Mirela Trăistaru, Raluca Ilaria Demetrescu, invitatele: Alexandra Ghioc, Daniela Vîrlan, Diana Matilda Crișan, Roan Atelier, Larssilove, Liliana Basarab, Lorena Garoiu, Maria Pop Timaru, Roberta Curcă si artiștii: Adrian Bîndiu, Cozo, Dumitru Gurjii, Liviu Bulea, Marius Tănăsescu, Mihai Zgondoiu, Mircea Florian, Mircea Modreanu, Pandele Pandele, si grupurile Galeria Intestine: Gabriel Caloian, Radu Carnariu, Pastila Roz: Alexandru Claudiu Maxim, Beaver, Marian Codrea.
Accentul se dorește a fi pe desen și pe forme de artă care pot fi în conexiune cu desenul contemporan: video, performanță, fotografie, instalație, obiect text, sunet, facsimil etc.

dicționar:

pudendum femininum (latină)= vulvă, partea externă a organelor sexuale feminine. Cuvântul „vulvă” provine din latinescul “volva”, care înseamnă învelitoare, protecție.
phallus s.n. 1 (latină) = reprezentare simbolică a membrului viril, care se purta la anumite ceremonii și sărbători. 2 Membru viril; penis (în erecție). ♦ (psihanal.)
organ sexual masculin, considerat simbol al puterii suverane, virile a bărbatului, al diferenței între sexe. • pl. -uri. / <fr. phallus, lat., -i; cf. gr. φαλλος
Phallus impudicus (Carl von Linné, 1753) din încrengătura Basidiomycota în familia Phallaceae și de genul Phallus, numit în popor burete pucios, burete puturos, bozuz sau pornografic p**a calului este o specie de ciuperci saprofite, comestibile în stadiu timpuriu de ou, dar odată dezvoltate necomestibile. De la apariție până la descompunere, evoluția durează nici măcar o zi.
impudicus (latină) = nerușinat, licențios.

În vederea protecției vizitatorilor, vă rugăm respectați distanțarea socială și purtarea măștii în interior.

Raluca Ilaria Demetrescu

Nerecomandat persoanelor sub 18 ani
Mulțumim Terra Serena pentru vin