Dragi prieteni ai Fabricii de Pensule,

Prin efortul colectiv din ultimii 6 ani a peste 60 de artiști, galeriști și manageri culturali, Fabrica de Pensule a devenit unul dintre cele mai semnificative spații independente de producție și de difuzare a artelor vizuale și performative din România.

Un element distinctiv al Fabricii de Pensule l-a constituit mereu interdisciplinaritatea, prin colaborările între membrii activi în diferite domenii și prin coexistența unor demersuri artistice diverse în același spațiu fizic. Acest lucru a definit de la bun început proiectul și a coagulat în jurul lui actori importanți ai scenei culturale independente din Cluj și din țară.

În cei 6 ani de la înființare au avut loc peste 1500 de evenimente – expoziții, spectacole de teatru și dans contemporan, ateliere, cursuri, dezbateri, proiecții de film și performance-uri, produse sau găzduite de Fabrica de Pensule. Succesul Fabricii (măsurat prin cei peste 60.000 de vizitatori,  cele peste 8000 de like-uri ale paginii facebook.com/fabricadepensule și peste 250.000 de vizualizări ale siteului www.fabricadepensule.ro) a adus inevitabil și o nouă proiecție din exterior asupra identității sale și, odată cu ea, noi așteptări despre vizibilitate și succes.

Despre spiritul interdisciplinar și efervescența creativă a Fabricii au scris The New York Times, Huffington Post sau Phaidon, plasând Fabrica de Pensule în mijlocul discursurilor actuale despre pluralitatea și diversitatea centrelor artei contemporane și în dezbaterile axate pe rolul publicului în formularea de noi modele instituționale.

În toți acești ani, comunitatea Fabricii de Pensule a fost reprezentată de Federația Fabrica de Pensule, fondată odată cu lansarea spațiului în 2009, organizație prin care au fost derulate programe reprezentative pentru această comunitate și pentru publicul larg: Linia de producție, Trei Schimburi, Școala de vară de management cultural, Atelierele Fabricii etc. Atenția acordată contextului local s-a tradus prin proiecte de educație și de acțiune în spațiul public cu o miză socială largă, relevante pentru o construcție pe termen lung, așa cum este Fabrica de Pensule.

La începutul anului, un grup de artiști și galeriști s-a organizat în două entități juridice noi: Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule și Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule. Acest demers a fost făcut fără știrea majorității artiștilor sau a organizațiilor din Fabrica de Pensule și, din păcate, a fost însoțit de o lipsă de colegialitate și transparență față de care ne exprimăm profunda dezaprobare. Trei persoane fizice (Zsolt Berszán, Teodora-Daria Dumitrescu și Florian-Liviu Ștefan, membri fondatori ai celor două entități noi) au înregistrat numele „Fabrica de Pensule” și logoul Federației ca marcă înregistrată în spațiul comunitar (OHIM), condiționând Federația Fabrica de Pensule în folosirea propriului său nume.

Înregistrarea mărcii a fost făcută pe ascuns, fără nici un fel de mandatare din partea Federației Fabrica de Pensule, iar logoul utilizat în marca înregistrată a fost preluat ilegal (acesta fiind proprietatea intelectuală a Federației Fabrica de Pensule din 2010). Aceste aspecte, împreună cu utilizarea abuzivă a numelui Federației în denumirea mărcii fac în prezent obiectul unor litigii între Federația Fabrica de Pensule și persoanele menționate.

Suntem conștienți că această situație împovărează relația de încredere construită în mai bine de șase ani între noi și dumneavoastră – între Fabrică și prietenii ei. 

Din această cauză, ne simțim datori și responsabili să venim în întâmpinarea dumneavoastră, asigurându-vă de determinarea în a ne continua activitatea și programele.

Vă invităm să fiți în continuare parte din proiectele noastre și să urmăriți evenimentele și inițiativele pe care Federația Fabrica de Pensule își propune să le dezvolte în anii care urmează: susținerea scenei culturale locale și naționale prin implicarea în proiecte majore pentru comunitatea locală, dezvoltarea programelor și proiectelor culturale interdisciplinare și sprijinirea producției artistice contemporane pe termen lung.

Ne puteți urmări în continuare activitatea pe site-ul www.fabricadepensule.ro sau pe pagina de facebook facebook.com/fabricadepensule.

Cu stimă,

Corina Bucea, Miki Braniște, Diana Marincu, Ciprian Mureșan, Mihai Pop, Rarița Zbranca, Membri ai Consiliului Director al Federației Fabrica de Pensule

István Szakáts, Președinte Federația Fabrica de Pensule