Oniric în alb și negru – Francezul Fabien Ghernati expune pentru prima oară în România

București, 1 februarie 2022 — Joi, 3 februarie 2022, orele 17:00 se deschide la ARTHUB / Grădina ARTHUB, strada Budișteanu nr.10, expoziția Onirique Black and White, Fabien Ghernati.

Expoziția de la București propune zece lucrări pe hârtie, în cerneală, pentru că artistul, arhitect francez, desenează ghidându-se după motto-ul „Azi cerneală, mâine mituri”.

Visul are multiple roluri și nu există o poziție unanim recunoscută și acceptată de oamenii de știință în ceea ce privește rolul său, unii cred că ne ajută memoria, că ne antrenează reflexele de supraviețuire, că funcționează ca remediu terapeutic sau ca sursă de inspirație. Undeva la intersecția tuturor acestor lucruri se plasează lucrările lui Fabien Ghernati, care amestecă suprarealist amintiri și simboluri în nouă portrete și un detaliu care declanșează această serie: un bărbat poate fi Frumoasa din pădurea adormită, serafim, mag, titan sau orice altceva din imaginarul nostru colectiv”, spune Daniel Kozak, curator și inițiatorul proiectului wiehie.org. „Este și o evadare din real, dar și o propunere de modele și valori pentru reprezentanții unei comunități aproape invizibile până în 1989 și marginalizate până acum în România.”

Liniile lui Ghernati sunt ferme, formele se decupează clar, dar ideile țin de un interpretabil care are de-a face mai degrabă cu suprarealismul. Este o grafică foarte alb negru, într-un registru magic, cu forme care vin din videogames, tarot-zodiac-ocultism, dar și de o erotică queer subtilă și puternică. Desenele lui Ghernati sunt provocatoare nu pentru erotismul lor, ci pentru asocierile pe care le propun.

Fabien Ghernati este primul artist care a răspuns invitației de a participa în proiectul wiehie.org – WE’RE HERE the Project în 2020, era deci firesc să fie și primul artist invitat cu o expoziție solo în seria de dialoguri vizuale pe care le propune proiectul în 2022.

Un eveniment wiehie.org, în parteneriat cu ARTHUB Bucharest, APAC și identity.education, găzduit de Grădina ArtHub și promovat de dakommunication

Parteneri media

Modernism, Propagarta, Zeppelin, bookhub.ro, Iscoada, IQAds