Maratonul de scurtmetraje are loc simultan în Bucureşti, Cluj, Timisoara şi Iasi

Cluj, 14 iunie 2010: Maratonul de scurtmetraje NOAPTEA LUNGĂ A FILMELOR SCURTE, prezentat de ShortsUP, se află anul acesta la a doua ediţie. Sâmbătă, 19 iunie, de la 20.00, se dă startul evenimentului concomitent în 4 oraşe: Bucureşti, Cluj, Iași și Timișoara.

Dupa o oră de warm-up și ambianţa sonoră, începe programul cu cele mai premiate scurtmetraje ale anului.

Spania, SUA, Franţa, Letonia, Marea Britanie, Danemarca, Israel, Suedia, Australia, sau Belgia: filme scurte din toate colţurile lumii, premiate la Oscar, Berlin sau European Film Academy îi vor ţine în priză pe participanţii la maraton până dimineaţă, după ora 5.00. Programul include şi un Best Of Anim’est, precum şi selecţia de scurtmetraje horror de la Tiff – în total nouă ore de cinema în doze mici.

Logorama e animaţia cîştigătoare la Oscar despre curse de maşini printre animale sălbatice, plus o teribilă, dar amuzantă criză a ostaticilor. Premiatul cu Ursul de Aur, Incident la o bancă, reconstruieşte în detaliu un fals şi absurd jaf armat. Iar câştigătorul BAFTA, September, surprinde schimbarea din viaţa unui personaj trist, odată cu apariţia unui adolescent înzestrat.

Din program mai fac parte: Nunta lui Oli, Muzica în sânge, Derby şi Colivia, cateva dintre scurtmetrajele româneşti cele mai apreciate în acest moment în marile competiţii cinematografice. Toate detaliile despre filmele din program se află în lista de mai jos.

La Bucureşti, enimentul are loc la Teatrul Naţional/ Galeriile Artexpo. Cinci săli de proiecţie, între care o terasă în aer liber, 2 zone de lounge, cu fotolii, precum şi 2 baruri cu răcoritoare şi gustări îi aşteptă pe bucureşteni sâmbătă 19 iunie, de la 20.00. Seara va începe cu o oră de muzică şi clipuri Massive Attack, un preambul la concertul din 27 iunie al faimoasei trupe. Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte din București sunt puse în vânzare prin rețeaua Eventim, online sau în librăriile Cărturești și magazinele Vodafone. Prețul unui bilet este 25 lei. În limita locurilor rămase, se vor putea achiziționa și la intrare, în seara evenimentului.

La Cluj, maratonul de scurtmetraje se desfăşoară la Fabrica de Pensule şi este organizat de Asociaţia Uzinaduzina. Între 20.00 şi 21.00, cât şi în pauzele dintre filme, ambianţa sonoră va fi asigurată de Flood. Pe lângă barul cu băuturi alcoolice şi răcoritoare, va fi prezent şi un bar special de ceai si cafea, însoţit şi de alte bunătăţi ‘home-made’. Pe lângă acestea, cei prezenţi la Fabrică se vor putea bucura şi de alte surprize.

Clujenii îşi pot cumpăra bilete în avans, de la librăria Cărturești, sau la faţa locului, în seara evenimentului. Prețul unui bilet este 15 lei.

La Timişoara, Noaptea Lungă se desfăşoară la Club Setup. Până la ora 21.00, când încep filmele, spectatorii vor putea asista la un vernisaj de fotografie Demian Diaconescu şi se vor bucura de un concert al trupei Phaser. Biletele pot fi cumpărate la intrare, înainte de eveniment. Prețul unui bilet este 15 lei.

La Iaşi, evenimentul are loc la centrul de conferinţe Cuza din Hotel Unirea. Între 20.00 și 21.00, organizatorii au pregătit un Leisure Time, în care insomniacii prezenţi la maraton vor avea parte de activităţi-surpriză. Ieşenii pot cumpăra bilete pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte la intrare, pe 19 iunie. Prețul unui bilet este 15 lei.

21:00  Filme Open UP:

Cum trece timpul/ Comme le temps passe – Franţa, 2009, r. Cathy Verney

La 30 şi ceva de ani, parizianul Baptiste, împreună cu soţia, vizitează un cuplu de prieteni cu care nu s-au văzut de mulţi ani. Prilej de trecere în revistă a amintirilor, dar şi a alegerilor de viaţă foarte diferite. Filmul a câştigat premiul publicului la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival de scurtmetraje din lume.

Nunta lui Oli – România, 2009, r. Tudor Jurgiu

În bucătăria lui din București, Dorel se pregătește pentru ce pare a fi o petrecere. De fapt, este vorba de nunta fiului său, care are loc în SUA. Cum e să fii invitat la nuntă prin webcam?

Logorama – Franţa, 2009, r. Hervé de Crecy , H5, François Alaux , Ludovic Houplain

Curse de maşini printre animale sălbatice şi o teribilă şi complicată criză a ostaticilor… Animaţie câştigătoare la Oscar.

22:30  Filme Warm UP:

Incident la o bancă / Händelse vid bank – Suedia, 2010, r. Ruben Östlund

O reconstrucţie detaliată şi foarte amuzantă a unui fals jaf armat la bancă. Trofeul Ursul de Aur pentru scurtmetraj.

Frumoasa din Padurea Adormită a bunicii /Granny O’Grimm’s Sleeping Beauty – Irlanda, 2008, r. Nicky Phelan

Bunica povesteşte „Frumosa din Pădurea Adormită” din perspectiva zânei bătrâne, pe care n-a invitat-o nimeni la botez. O face oare din răzbunare? Nominalizat la Oscar, categoria animaţie.

Muzica în sânge – România, 2010, r. Alexandru Mavrodineanu

O audiţie la un faimos producător de manele; tatăl şi fiul sunt aproape de visul lor. Lucrurile nu merg însă aşa cum se aşteptau, dar, uneori, fericirea vine de unde nu te aştepţi. Cu Andi Vasluianu şi Dorotheea Petre. Nominalizat la Clermont-Ferrand 2010.

Wallace&Gromit: A Matter of Loaf and Death – Marea Britanie, 2008, r. Nick Park

Mica afacere a lui Wallace şi Gromit e în pericol atunci când un ucigaş misterios ameninţă toate brutăriile din oraş. Animaţie câştigătoare la Premiile BAFTA.

23:50  Filme Winners UP:

Noii Locatari /The New Tenents – SUA/Danemarca, 2009, r. Joachim Back

Un vecin indiscret, un traficant de droguri ce-ţi îngheaţă sângele în vene şi un soţ ce flutură o armă. Noul lor apartament îşi dezvăluie o istorie terifiantă într-un film amuzant, romantic, dar şi înspăimântător. Câştigător la Oscar, secţiunea ficţiune.

Mic dejun la Paris/ French Roast – Franţa, 2008, r. Fabrice O. Joubert

Un om de afaceri îşi savurează cafeaua într-o cafenea pariziană şi descoperă că i-a dispărut portofelul. Nominalizat la Oscar, categoria animaţie.

Derby România, 2010, r. Paul Negoescu

Într-o seară, Mircea îşi aude fiica de 15 ani făcând sex cu prietenul ei în camera alăturată.

Film nominalizat la Festivalul de la Berlin.

In loc de Abracadabra/ Instead of Abracadabra – Suedia, 2009, r. Patrik Eklund

Tomas e cam bătrân pentru a locui cu parinţii, dar visul său de a deveni magician nu-i dă altă şansă. Nominalizat la Oscar, categoria ficţiune.

01:10 Filme invitate: TIFF 2010, secţiunea Umbre

02:00 Filme Cheer UP:

Hayerida (The Descent) Israel, 2009, r. Shai Miedzinski

O familie caută o piatră. O piatră ce ar putea deveni piatra funerară a fiului lor. Căutarea se transformă într-o aventură. Câştigător al Ursului de Argint.

Doamna şi Coasa/ The Lady and the Reaper – Spania, 2009, r. Javier Recio Gracia

O doamnă bătrână şi simpatică îşi aşteptă moartea pentru a-l reîntâlni pe soţul pierdut. Dar, când vine vremea, un doctor arogant ţine să-i salveze viaţa cu orice preţ. Animaţie nominalizată la Oscar.

Colivia – România/Olanda, 2009, r. Adrian Sitaru

Cină. Mama şi tata mănâncă, în timp ce fiul îşi face apariţia cu un porumbel rănit în braţe. Va găsi baiatul înţelegere la ai lui? Filmul a câştigat premiul DAAD Short Film Prize la Berlin.

Peştisorul de Aur/ Miracle Fish – Australia, 2009, r. Luke Doolan

La aniversarea celor 8 ani, Joe îşi doreşte ca toţi oamenii din lume să dispară. E posibil ca visul lui să fi devenit realitate?  Ficţiune nominalizată la Oscar.

03:30 Filme invitate: Best of Anim’est 2009


04:30 Filme Waking UP:

Septembrie/ September – Marea Britanie, 2008, r. Stewart le Maréchal, Esther May Campbell

Într-un colţ uitat de lume, Marvin are o viaţă tristă. Apariţia unui adolescent extraordinar îi schimbă însă complet viaţa. Câştigător BAFTA.

Uşa/ The Door – Irlanda/Ucraina, 2008, r. Juanita Wilson

Un bărbat şi familia sa au de-a face cu teribilele urmări ale dezastrului de la Chernobyl. Nominalizat la Oscar, categoria ficţiune.

Venus şi eu / Venus vs Me – Belgia, 2009, r. Nathalie Teirlinck

Marie are 12 ani, dar încă nu se poate desprinde de copilărie. Când mama i-l prezintă pe noul său iubit, fata încearcă cu disperare s-o recâştige numai pentru ea. Scurtmetrajul a obţinut premiul  Academiei Europene de Film.

Filme invitate:

TIFF 2010, secţiunea Umbre:
FlourTown
, SUA, 2008, r. William Slichter
La Casa Brown, Spania, 2009, r. Isaac Berrokal
Harmsaga, Islanda, 2008, r. Valdimarr Jóhannsson
Bak lukkede dører, Norvegia, 2008, r. Aleksander Nordaas
Lazarus Taxon, Spania, 2008, r. Denis Rovira
Le tonneau des Danaïdes, Franta, 2009, r.David Guiraud
Vigilancia, Spania, 2009, r. Gonzalo Zona

Best of Anim’est 2009:

Post! Germania, 2008, r. Matthias Bruhn, Christian Asmussen

Căţelul negru pişăcios, România, Fabrica de desene: Dan Panaitescu

The Parachute Ending, 2009, Birdy Nam Nam, r. Steve Scott

Mexican Standoff, SUA, 2008, r. Bill Plympton

Firul Ariadnei, România-Ungaria, 2009, r. Bertoti Attila

Trei surori şi Andrei, Bulgaria-Germania, 2009, r. Boris Despotov, Andrey Paounov

Zgomot alb, România, 2009, r. Marius Pandele

Copacul Urban, România, 2009, r. Vali Chincişan

Soft Plants, Belgia, 2008, r. Emma de Swaef

Aşa spun păsările, Olanda, 2008, r. Linde Faas

Să nu conduci niciodată când eşti mort, Germania, 2009, r. Gregor Dashuber

Aripi şi vâsle, Letonia, 2009, r. Vladimir Leščiov

Mei Ling, Franţa, 2009, r. Stéphanie Lansaque, François Leroy

Fantoma de la cinema, Olanda, 2008, r. Erik van Schaaik

Mai multe informaţii puteţi afla de pe site-ul www.shortsup.ro.