Expoziția „You are Here” by Assamblage & ICR Lisabona

La galeria ICR Lisabona din Rua do Barão no. 10 din Lisabona a avut loc marți, 14 septembrie ora 19.00, vernisajul expoziției „You are Here”, din cadrul primei Bienale Internaționale de Bijuterie de la Lisabona. Expoziția este organizată de Asociația Assamblage în colaborare cu Institutul Cultural Român Lisabona și prezintă lucrările a 6 designeri români – Andreia Gabriela Popescu, Diana Toboșaru, Gena Tudor, Mădălina Spiridon, Magdalena Pelmuș și Ramona Popescu.

Tema Suor Frio (s. sudoare rece) căreia i se subscriu atât bienala cât și expoziția Assamblage, este o invitație la reflecție asupra corpului uman, asupra fricii atavice a omului în fața marilor fenomene ale naturii (unul dintre ele fiind chiar pandemiile) precum și a mijloacelor prin care acesta încearcă sau speră să se protejeze. Bienala abordează astfel un aspect marcant din istoria bjuteriei – protecția fizică și spirituală pe care aceasta ne-o asigură. Răspunzând acestei provocari, “You are Here” este un proiect care explorează bijuteriile ca mijloc de comunicare, într-un mod particular și subiectiv, a modului în care trăim o lume schimbată și diferită. “Într-o încercare constantă de a înțelege, adapta, reprioritiza și găsi noi sisteme de evaluare, am ajuns să ne dăm seama că viața poate fi un punct între două rânduri de oglinzi paralele, o reflectare infinită a unui sine în care nu există nicio diferență între întrebare și răspuns” – David Sandu – Curator expoziție.

Bienala de Bijuterie de la Lisabona este un proiect inițiat de Asociația Națională PIN și are loc în perioada 14 sept – 20 noiembrie 2021. Sub tematica Suor Frio, ne invită să reflectăm asupra semnificației corpului, fricii și protecției prin programul său de expoziții, discuții, întâlniri și ateliere. În harta oficială, expoziție principală a Bienalei va avea loc la Museu de São Roque în parteneriat cu MUDE – Museu do Design e da Moda și PIN – și va fi prezentată la galeria de expoziții temporare din Igreja și Museu de São Roque. Pe lângă expoziția „You are Here” din cadrul Institutului Cultural Român, calendarul bienalei mai include 12 alte galerii, muzee și spații culturale din Lisabona care au organizat expoziții de bijuterie contemporană dedicate acestui eveniment.

Expoziția de bijuterie contemporană „You are Here”  poate fi vizitată până pe 18 octombrie 2021, iar harta si programul bienalei poate fi consultat aici – https://jewellerybiennale.pin.pt/en