”Mă preocupă în egală măsură expresia materiei brute, diversitatea modului ei de manifestare, rezonanţa pe care o are şi expresia gestului liber, spontan, care vine din adâncurile fiinţei umane”, spune Vasile Tolan.

La vernisajul expoziției sale de la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în 10 noiembrie, artistul plastic Vasile Tolan a prezentat o selecție de lucrări  care descriu complexitatea conceptuală a operelor sale.

Este o expoziție foarte integră”, spune Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Lucrările expuse în această retrospectivă personală reflectă atitudinea sa intelectuală, anume că atunci când pictura nu descrie direct realitatea, ea nu devine o expresie subiectivă a acesteia, ci mai degrabă un spectacol interesant pentru privitor deoarece îl seduce prin subtilitatea mesajelor, pe care acesta le poate interpreta prin propria sa experiență. Tablourile propun de altfel o experiență fascinantă și seducătoare, spune Ioan Bogdan Lefter.

Tolan și-a construit de-a lungul anilor și deceniilor un univers vizual doar aparent abstract, din tușe gestualiste, parcă-ntr-o permanentă căutare formală, în care – totuși, totuși! – a integrat din ce în ce mai numeroase detalii de viață, mici obiecte sau resturi sau sfărîmături sau eșantioane de materie concretă. Cu mereu același tâlc: imaginarul unui artist și – de fapt – al oricăruia dintre noi se sprijină pe factualitatea existenței cotidiene. Deși „citatele” din realitate, mereu altele, dau o pitorească și amuzantă varietate tablourilor, ele sînt organizate în structurile imediat recognoscibile ale viziunilor sale, ceea ce dă întregii opere o remarcabilă unitate. Se-nțelege că decupajul „de mijloc” oferă o selecție – cum spuneam – reprezentativă”, consideră criticul și profesorul universitar Ioan Bogdan Lefter.

Tablourile lui Vasile Tolan sunt analitice și conceptuale, artistul alege gestualismul ca tehnică de lucru, în nota generală a expresionismului abstract. Intensitatea gestului imprimă atmosfera, care poate fi aproape lirică atunci când mișcările sunt calme, sau dramatică, atunci când gestul este punctual și culorile au ritmul lor aproape frenetic.

Vasile Tolan, este un artist cercetător, un artist care mereu experimentează, orientat către gest, dar și către analize profunde”, spune Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Expoziția personală a artistului plastic Vasile Tolan, care va fi găzduită de Muzeul Național de Artă al Moldovei până în data de 10 decembrie, a fost realizată și cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din  Chișinău.

Monica Babuc, directoarea ICR Chișinău, fost ministru al Culturii în Republica Moldova, consideră că expoziția personală a lui Vasile Tolan, în expresivitatea, calitatea și deschiderea ei, este o expresie a dimensiunii unice a culturii românești pe ambele maluri ale Prutului.

De altfel publicul din Chișinău a mai avut ocazia să vadă lucrările lui Vasile Tolan, care a participat la bienalele internaționale găzduite de Muzeul Național de Artă al Moldovei, fiind și unul dintre laureații acestora, a declarat Tudor Zbârcea.

Text: Lidia Moise

Fotografii Muzeul Național de Artă al Moldovei