Asociația Macaia lansează ”MONOMER: Future prospects about old habits” proiect de investigație coregrafică, ce radiografiază printr-un dance-performance imersiv perioada de lockdown și efectele acesteia asupra corpului performerilor 

Luni, 24 mai, începând cu ora 18, la E T A J – artist run space are loc  M O N O. B O D I E S – expoziție foto – performativă curatoriată de GCV // în cadrul proiectului  Monomer. Future prospects about old habits

Concept expozițional, fotografie: GCV

Performeri: Alina Tofan, Răzvan-Tudor Morar, Vlad Benescu

Texte: GCV, Alina Tofan, Oana Arsenoi, Ioana Buraga

MONO.BODIES documentează particule de corpo-realități pandemice, prin filtrul plasticului omniprezent. Caută urmele lăsate de restricțiile din ultimul an în apropieri și distanțări. Explorează performativitatea noului cotidian și privește, fragmentar, relația din ultimul an cu propriul corp, cu spațiul intim și cu ceilalți.

  1. un monomer este un compus organic capabil să formeze polimeri prin unirea repetată a moleculelor sale;
  2. exemple cunoscute de polimeri: plasticul, ADN-ul;

III. monomerii pot fi clasificați ca „duri”, „moi” sau „reactivi”;

În perioada de izolare, corpul a început să-mi vorbească: mono, stereo, polifonic;

Monologul intern ocupă acum tot spațiul casei corpului și se revarsă până dincolo cei patru pereți ai casei exterioare;

În ultimul an, eu și ceilalți s-a transformat, treptat, în eu vs. ceilalți;

Polimerizare eșuată;

Sunt una cu plasticul care mă înconjoară din toate părțile. Am împrumutat forma scaunului de pe care mi se scurg orele. Colecționez obiecte care-mi cad pe fereastră. Dansez pe întuneric, când e cel mai liniște.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 24.05 – 31. 05, cu programare la nr. de telefon: 0730 124 642.

LINK – https://www.facebook.com/events/785048598876167/

Evenimente publice:

 

Vernisaj performativ // 24.05 ora 18.00

Perfomance durațional cu monomerii: Alina, Tudor și Vlad.

 

Atelier Mono.Learning: Plastic performativ // 27.05 ora 14.00

Experimente performative cu obiecte din plastic. Înscrieri la [email protected].

Evenimentul face parte din ”MONOMER: Future prospects about old habits” , un proiect de investigație coregrafică a corpului în perioada de lock-down, derulat de către Asociația Macaia, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul se desfășoară în perioada februarie-iulie 2021 și propune o abordare interdisciplinară, vizând perspective artistice diferite, care se intersectează pe linie coregrafică, cu scopul de a-i încuraja pe artiștii implicați să își exerseze multidisciplinaritatea. Nucleul proiectului îl reprezintă procesul de descompunere a mișcării corporale similară cu procesul de polimerizare a plasticului, ce va duce la realizarea unui produs de tip nou – spectacol coregrafic imersiv, venit să completeze o zonă de expresie artistică neexplorată în totalitate, cea a art performance-ului.

 În ”MONOMER: Future prospects about old habits” se regăsesc o serie de produse artistice și culturale ce livrează în cheie artistică prin diferite medii (actorie/performance, dans contemporan, fotografie, sound-design, artă vizuală, antropologie, graphic design, animație 3D, programare) mesajul proiectului, echipa propunânu-și introducerea unei noi formule coregrafice. Proiectul se desfășoară atât în mediul online, cât și offline, declinat prin: cercetare artistică, eveniment imersiv, VR, augumentarea unei expoziții fotografice și conceperea unui sound design inovativ, realizat cu ajutorul zgomotului produs de plasticul din locuințele artiștilor implicați.

Misiunea Asociației MACAIA este de a aduce o contribuție pozitivă în comunitate, prin inițierea și derularea unor proiecte și programe cu impact social și cultural, atât la nivel local, cât și european.

Partenerii proiectului

Uniunea Artiștilor Plastici din România, Asociația D3M (E T A J artist-run space), Asociația AMURAL, Asociația Mai Mult Verde, D’art pour tout le monde, Fabrica de Pensule, Studio M, Centrul Național al Dansului București, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Colegiul Național de Artă “George Apostu Bacău”, Radio Guerrilla, Revista Cultura, România Pozitivă, Darobyn Media Production, FaineVintage, PLASTIC Art Performance Collective.

Ne puteți urmări povestea pe:

SAFE HOUSE (Short dance film): https://www.youtube.com/watch?v=FYd32HLMxvU

Facebook: https://www.facebook.com/monomer.future

Instagram: https://www.instagram.com/monomer.future/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCYINtG0cHb-I-wFMtPNWQEQ

Soundcloud: https://soundcloud.com/monomer-future