VĂZDUHURILE GHERONTICE ŞI ALTE ISPRĂVI ICONICE
Cuviosul Gherontie (1934-2018)

În a doua jumătate a lunii mai 2021, Galeria Romană găzduiește un eveniment cultural inedit, expoziția: “VĂZDUHURILE GHERONTICE ŞI ALTE ISPRĂVI ICONICE” – a Cuviosului Gherontie.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 15 mai 2021, începând cu ora 15:00, Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, Bucureşti.

“Devenit cunoscut din ce în ce mai mult după plecarea sa, prin mărturisirile adunate în deja trei cărți, Cuviosul Gherontie se lasă descoperit acum și într-un alt mod, prin intermediul lucrărilor sale. Considerate uneori desene, alteori picturi, ele au fost realizate pentru a fi dăruite, ca semn al iubirii și purtării de grijă pentru semenii ce-i erau cunoscuți direct sau în mod tainic.
Născut în Țara Făgărașului, aproape în mijlocul țării, în satul Viscri, a trăit perioada de prigoană a clerului și credincioșilor într-un mod asumat, diferit, mărturisitor. Mergea de la o mănăstire la alta, la o familie sau alta, rămânea acolo o zi sau câteva luni, cum îi descoperea Dumnezeu tainele și adâncul sufletului semenilor, cărora era în măsură să le vorbească despre problemele cu care se confruntă, chiar dacă li se părea că acestea nu erau cunoscute decât de ei înșiși.
Lucrările sale conțin un mesaj unic, general valabil. „Ce-i mai principal, dragă? Sufletul!” Dar și unul pentru cel căruia a pregătit darul – binecuvântare. „Când te vei gândi la mine, are să îți meargă bine!”.
În octombrie 2018, aflat în pelerinaj, la Betleem, pleacă de aici ca să se mute în Ierusalimul Cel de Sus, în lăcașurile pe care le-a rucodelit înfățișându-le ochiului pământean ca vestire a celor viitoare.
Timp de două săptămâni, pe simezele Galeriei Romană, vor cuvânta prin cuvinte negrăite lucrările Cuviosului Gherontie.
Cuprinși de bucuria luminoasă a Învierii, bucurie dăruind și primind în dar, în mireasma florilor de mai, vă invităm să gustați din „Izvorul nestricăciunii, (…) plinirea închipuirilor văzând”, și „să vedem pe Hristos, Soarele dreptății, tuturor viață răsărind”, mijlocit de „Văzduhurile gherontice și alte isprăvi iconice”.
„Hristos a înviat în sufletele noastre !”
(Octaviana Marincaș, specialist patrimoniu cultural)

Expoziția se va desfășura în perioada: 15 -31 mai 2021

Participarea publicului la vernisaj va fi permisă în număr limitat, astfel încât să fie posibilă distanțarea fizică recomandată. Purtarea măștii de protecție, care trebuie să acopere nasul și gura, este obligatorie. Recomandăm folosirea dezinfectantului pentru mâini pus la dispoziție de către galerie și respectarea indicatiilor reprezentanților galeriei.