Miercuri, 5 octombrie 2011, la Café Van Gogh din Bucuresti a avut loc evenimentul de lansare a celei de-a cincea editii INSPIRED. In cadrul conferintei de presa, invitatii au putut afla regulamentul, temele de concurs, membrii echipelor de juriu si calendarul competitiei. Conform traditiei concursului, evenimentul de lansare a marcat totodata anuntarea noii identitati vizuale, creata in acest an de artistul Ghica Popa (www.ghicapopa.com) si deschiderea inscrierilor pe noua platforma online www.concurs-inspired.ro. La conferinta au fost de asemenea expuse lucrari apartinand castigatorilor locurilor I, II si III de la Inspired – Photography 2010 (Bogdan Iorgovan, Sergiu Mihaescu, Roxana Enache).

In perioada 5 octombrie – 7 noiembrie 2011, concurentii se pot inscrie la una sau mai multe dintre cele 9 sectiuni INSPIRED (Architecture, Fashion Design. Photography, Dramaturgy, Illustration, Graphic Design, Interior Design, Product Design, Accessories) prin crearea unui cont pe pagina web oficiala. Acestia isi vor putea incarca mapele pe site in intervalul 5 octombrie – 23 noiembrie 2011. Cele 9 teme de concurs sunt disponibile pe www.concurs-inspired.ro.

Site-ul oficial www.concurs-inspired.ro este rezultatul unei schimbari complete a design-ului, cu un look indraznet si jucaus care are la baza identitatea vizuala creata pro bono de artistul Ghica Popa, Presedinte de juriu Inspired – Illustration 2011. Identitatea a fost declinata de Stefan Ferencz, finalist Inspired – Graphic Design 2011 si cooptat in echipa INSPIRED ca art director al proiectului.

Paralel cu desfasurarea inscrierilor, in luna octombrie, va avea loc Caravana INSPIRED 2011, care va cuprinde 7 orase (Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Arad, Sibiu, Oradea) si 23 de facultati din Romania. Studentii vor avea astfel ocazia de a afla raspunsuri la intrebari legate de concurs direct de la organizatorii acestuia.

Pentru o calatorie in lumea artistilor si o competitie a inteligentelor, INSPIRED a ales si in acest an smart ca masina oficiala a concursului. Smart va fi principalul insotitor al echipei INSPIRED pentru organizarea competitiei si va vizita impreuna cu aceasta facultatile de arte, arhitectura, teatru si litere din toata tara. Masinile oficiale INSPIRED sunt si in acest an personalizate cu contributia unor artisti de valoare: Ghica Popa, Stefan Ferencz, Dan Miron, Matei Branea.

Dupa incheirea inscrierilor, in perioada 25 noiembrie – 2 decembrie, lucrarile vor fi vizualizate si notate de membrii de juriu, o echipa formata din oameni care traseaza repere culturale si profesionale noii generatii: reprezentanti ai mediului academic din Romania, profesionisti consacrati ai domeniilor INSPIRED, membri ai presei de specialitate si castigatori ai editiei anterioare.

Castigatorii si finalistii vor fi anuntati la Gala Inspired 2011, in decembrie. Clasamentul si lucrarile participante vor fi publicate pe site-ul www.concurs-inspired.ro in ziua urmatoarei galei. In cadrul evenimentului, vor fi vernisate primele 10 lucrari de la fiecare sectiune de concurs si vor fi inmanate castigatorilor voucherele cu premii.

Premiile INSPIRED 2011 constau in instrumente care sa-i ajute pe castigatori in cariera pe care doresc sa o urmeze: expozitii de fotografie si ilustratie, vizite la companii si targuri de design din strainate, punerea in scena a piesei de teatru castigatoare, workshop-uri, internship-uri la firme care activeaza in domeniile INSPIRED, soft-uri si echipamente de specialitate. Lista completa a premiilor este disponibila pe www.concurs-inspired.ro. In perioada ianuarie – septembrie 2012, vor avea loc evenimentele generate de INSPIRED 2011 – evenimente de intrare in posesia premiilor, in cadrul carora castigatorii vor colabora cu partenerii concursului si vor fi promovati prin intermediul platformelor de comunicare INSPIRED.

Fotografiile de la evenimentul de lansare au fost realizate de Nikon.

INSPIRED este un concurs national de idei si online organizat de Asociatia INSPIRED. Concursul se adreseaza tinerilor intre 18 si 35 de ani care doresc sa-si inceapa o cariera intr-unul dintre domeniile vizate de Inspired, cat si celor care sunt deja activi in profesiile respective. La editiile anterioare INSPIRED au participat peste 700 de tineri aspiranti. Pentru castigatorii fiecarei sectiuni, competitia a fost o rampa de lansare profesionala. Principala platforma de desfasurare a competitiei este www.concurs-inspired.ro, in perioada 5 octombrie – 16 decembrie 2011.

Masina oficiala INSPIRED 2011: smart

Sponsori: Dornbracht, Lectra, Lenor, Brother, Hansen

Parteneri: Emidale, Wagner, Anaid Art Gallery, Carturesti, Dynaphos, Extins, GeminiCad, Casa de Cultura a Studentilor, Teatrul Studentesc “Podul”, Hulsta Studio, Nikon, ICR, Grand Café Van Gogh, Radisson, Academia de fotografie, Senses, Bonobos, David Sandu, Concept 5, Lo Spaccio

Parteneri media: Adevarul, Crisana, Monitorul de Cluj, Ziarul de Iasi, Iasi Fun, Sapte Seri, Metropotam, Dialog Textil, Constructiv, Igloo, OOPS Media, Photo Magazine, Shopping Report, Shopping News, Comunicatedepresa.ro, Fashion & Beauty, Modernism.ro, Zeppelin, Liternet.ro,  Tataia, F64.ro, Decosieco.ro, 4arte.ro, Fotografa.ro, Calendarevenimente.ro, Dilema Veche

Sustinut de: UTV

Vazut de: Radio Guerrilla

Organizator: Asociatia INSPIRED