Anca Dănilă – The importance of being…selfie

Instalație de pictură, oglinzi și status-uri de Facebook

 

Nasui collection & gallery, București

Șos. București Nord 15-23, Swan Technology Park, Kingston building

 

Vernisaj brunch: sâmbătă 30 mai 2015, de la ora 12.00

 

Anca Dănilă, educată artistic la Cluj și drumuri între Bistrița și Dublin, unde locuiește în prezent, vorbește despre identitate într-o lume globală și mobilă, prin pictură, oglinzi și status-uri de Facebook. Nasui collection & gallery prezintă prima sa expoziție solo show la București în perioada 30 mai – 31 iulie 2015.

Nasui collection & gallery prezintă la București o expoziție solo show a artistei Anca Danilă, cu un corp de lucrări din perioada 2008-2015. Filtrele de selecție curatorială s-au bazat pe câteva dintre preocupările artistei în sociologie și antropologie contemporane. Tranzitul dintr-o zonă geografică în alta, dintr-o identitate culturală într-alta, dintr-un mediu fizic    într-un mediu virtual, aduce cu sine o criză de identitate care se poate regăsi pretutindeni.

Anca Dănilă și-a început cariera creativă la liceul „Corneliu Baba” din Bistrița, a continuat cu City College Dublin School și apoi s-a întors la studii de facultate și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj. A expus în Brisbane (Australia), Stuttgart (Germania), Pecs (Ungaria), Leoben (Austria), Miami (SUA), Copenhaga (Danemarca) și a fost selectată în show-uri în cadrul Biennale Internazionale d’Arte Contemporanea Florence 2011 (Italia), IMOCA – Irish Museum of Contemporary Art Dublin (Irelanda), Muzeul de Artă Arad și The Mary Brogan Museum of Art and Science din Tallahassee/Florida (SUA).

Anca vorbește de omul contemporan care îşi atribuie diferite tipuri de identităţi, create de factori externi precum cei sociali, culturali, familiali. Ceea ce trăiește acesta este de fapt o relaţionare și repoziționare continuă între identitatea sinelui şi cele construite. Un nou tip de identitate a apărut în ultimii ani: cea virtuală. Este ușor de construit: trebuie doar să ai un smartphone sau o tabletă. Este ușor de controlat: editezi sau ștergi, tag-uiești sau dai report photo.

„Cuvintele sunt energie şi creează realităţi, prin contextul pe care îl alcătuiesc, depinde doar de noi cum le folosim. Identitatea mea este ascunsă în toate lucrările, lăsând doar realitatea sinelui să-şi facă loc prin intermediul imaginii create prin ulei pe pânză, unde acum cuvântul este introdus ca un mediator între sine şi tangibil.” (Anca Dănilă)

Pentru lucrările din seria „Accessing my own status”, Dănilă a folosit un…măr – real J – pe care a făcut un colaj din status-uri de Facebook din rețeaua ei. Acest colaj apoi l-a replicat, prin ulei pe pânză, în lucrările sale. Mărul pictat apare plasat în fața personajului, ascunzând trăsăturile și mimica, lăsând să se vadă, în loc de expresii de sentimente și emoții, doar niște cuvinte.

„Mesajul redat pe măr aduce la suprafaţă identitatea sinelui şi realitatea pe care o trăieşte acesta. Nu doar cuvântul capătă un alt mesaj prin intermediul colajului, pierzându-şi sensul din contextul în care se afla iniţial, ci și suportul pe care se află mesajul, mărul, primeşte acum o altă valoare, împreună ascunzând identitatea fizică a purtătorului de mesaj.” (Anca Dănilă)

Proiectul „Anca Dănilă – The importance of being…selfie” este expus în perioada 30 mai – 31 iulie 2015 și este produs de Nasui collection & gallery.

Adresă: Șos. București Nord 15-23, Swan Technology Park, Kingston building, București

Parteneri: modernism.ro, Fujitsu, Epson, Illy

/////

Imagine: Anca Dănilă, „Accessing my own status”, ulei pe pânză, 80 x 100 cm, courtesy Nasui collection & gallery

Program și detalii: http://www.cosminnasui.com/2015/04/anca-danila-self-identity-and-society/

Tururi ghidate si vizite particulare: Oana Nasui <oana at cosminnasui.com>, +4 0730 040 514

Anca Dănilă, „Accessing my own status”, ulei pe pânză, 80 x 100 cm, courtesy Nasui collection & gallery

Anca Dănilă, „Accessing my own status”, ulei pe pânză, 80 x 100 cm, courtesy Nasui collection & gallery

///

Nasui collection & gallery este un operator cultural ce susține arta contemporană și artiști din România în mediile internaționale. Prezintă lucrări importante ale creației unei selecții atente de artiști contemporani români, în contexte naționale și internaționale favorabile.

Promovează cultural și investițional artiști care lucrează în artele vizuale contemporane: pictură, sculptură, fotografie, performance, cercetare și inovație.

Nasui collection & gallery se deschide în decembrie 2010 și organizează proiecte în diverse contexte culturale prestigioase cum ar fi Bienala de artă contemporană de la Moscova 2011, Independents Liverpool Biennial 2012 și 2014, Bienala de la Veneția 2013, Manifesta St. Petersburg 2014.

www.cosminnasui.com

https://www.facebook.com/cosmin.nasui

https://twitter.com/cosminnasui

www.linkedin.com/company/nasui-collection-&-gallery