ICR New York organizează prima expoziţie de bandă desenată românească în cadrul celei mai importante convenţii de popular culture de pe Coasta de Est (şi a doua din SUA) – New York Comic Con. Între 13 şi 16 octombrie, România va fi reprezentată la importantul târg de la Javits Center din New York cu un stand special amenajat sub titulatura NO SCHOOL: New Romanian Comics. Proiectul este o continuare a susţinerii ICR pentru Muzeul Benzii Desenate Româneşti de la Bucureşti şi a publicării Istoriei Benzii Desenate Româneşti 1891–2010 (ediţie îngrijită de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu, Editura Vellant, 2010).

Publicul american are ocazia să ia contact, în premieră, cu istoria atipică a benzilor desenate româneşti în impresionantul stand de 18 metri pătraţi organizat de ICR New York. Trei autori de top de BD din România – Sandu Florea (În lumea lui Harap Alb – câştigător al prestigiosului Eurocon), Matei Branea (OMULAN) şi Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) – împreună cu Miloš Jovanović, directorul cunoscutei edituri de bandă desenată alternativă Hardcomics, au făcut o selecţie retrospectivă a celor mai bune benzi desenate româneşti din 1891 până în prezent, reunindu-le sub titlul NO SCHOOL: New Romanian Comics (numele reflectă natura avangardistă a renaşterii benzilor desenate româneşti, care nu urmează vreo tradiţie sau un curent deja existent). În acelaşi timp, NO SCHOOL prilejuieşte o extrem de interesantă sinteză a ceea ce înseamnă banda desenată românească contemporană. Artiştii prezenţi îşi vor expune, pe toată perioada târgului, ultimele creaţii.

ICR New York continuă la New York Comic Con linia sa de programare dedicată graficii şi artelor urbane. Începută în 2008, când artiştii expoziţiei de street art Freedom for Lazy People au participat la crearea decorului musicalului Fela! de pe Broadway – cu susţinerea ICRNY şi la iniţiativa Marinei Drăghici (câştigătoare, ulterior, a premiului TONY pentru imaginea plastică creată în spectacol) – această linie de programare e continuată în 2009 cu lansarea revistei Aooleu la Mocca Art Festival New York, iar în primăvara anului 2011 cu prezentarea în cadrul Festivalului Ideas for a New City din New York a proiectului dedicat benzii desenate din România intitulat I Am Not Legend, cuprinzând selecţii din expoziţia „Istoria benzii desenate româneşti” (curator: Alexandru Ciubotariu). Standul expoziţiei de la New York Comic Con vine să consolideze prezenţa benzilor desenate româneşti în SUA, oferindu-le artiştilor români o expunere semnificativă în faţa publicului de specialitate, într-un târg de amplă vizibilitate.

New York Comic Con este un târg de benzi desenate, romane grafice, manga, anime, jocuri video, producţii de film şi televiziune inspirate de benzi desenate – de la mainstream până la experimental şi de nişă. Fanii au ocazia să-i cunoască pe autorii preferaţi şi să ia contact în premieră cu ultimele producţii de gen. Interesul publicului este extrem de ridicat – numai în 2010 la New York Comic Con au participat 96000 de vizitatori. Anul acesta vor fi prezenţi la târg artişti precum regizorul Kevin Smith (Clerks, Dogma, Jay and Silent Bob Strike Back) sau actorul Mark Hamill (Războiul Stelelor). Mai multe informaţii pot fi găsite la www.newyorkcomiccon.com şi www.facebook.com/newyorkcomiccon.

O cronică zilnică a prezenţei româneşti la New York Comic Con, realizată în colaborare cu Cristian Neagoe (Street Delivery), e accesibilă la www.icryn.org/nycomiccon precum şi pe pagina de Facebook a ICRNY. Pentru o scurtă prezentare a NO SCHOOL intraţi aici (http://vimeo.com/29481291).

Matei Branea este un creator de bandă desenată şi animaţie şi creatorul lui OMULAN – un personaj de BD care a devenit celebru prin numărul din 2003 publicat de Hardcomics. Matei Branea publică online episoade de animaţie, benzi desenate şi ilustraţii de la mainstream la underground, de la producţii de televiziune şi publicitate până la scurtmetraje pentru internet. În prezent, Matei se află în faza de pre-producţie pentru un scurtmetraj despre roboţi balcanici, predă animaţie la UNATC Bucureşti şi pregăteşte o nouă carte cu OMULAN.

Alexandru Ciubotariu a publicat grafică de revistă şi carte şi numeroase benzi desenate. A semnat şase cărţi de benzi desenate şi un album de street art (Pisica Pătrată, Editura Vellant, 2009), primul din România. Pentru Romfilatelia a desenat mai multe serii de timbre editate în sute de mii de exemplare. A participat la concursuri BD şi a câştigat numeroase premii. A fost invitat să participe la expoziţii în Franţa, Polonia, Cehia, Maroc, Grecia, Serbia, Spania, Portugalia, Ungaria, cea mai importantă fiind expoziţia de la Centrul Belgian de Bandă Desenată din Bruxelles (octombrie 2011 – mai 2012). Stabilit în prezent în Bucureşti, lucrează ca grafician, colaborând cu diverse edituri şi publicaţii.

Sandu Florea a debutat în 1968 cu serialul Năzdrăvăniile lui Păcală în revista Luminiţa. A semnat nouă cărţi de BD, din cele 50 apărute în perioada comunistă, a desenat primele BD-western româneşti, adaptând romanele lui Nicolae Frînculescu, iar în 1990 a editat împreună cu acesta revistele de benzi desenate Carusel şi Proteus. La sfârşitul lui 1991, Sandu Florea emigrează împreună cu familia în Statele Unite. În aprilie 1992 debutează la cea mai importantă editură de benzi desenate din SUA, Marvel Comics. De atunci Sandu Florea a desenat aproape 300 de benzi desenate, ilustrând aventurile a aproape tututor super-eroilor americani: Conan the Barbarian, X-Force, Dr. Strange, The Executioner, Thunder Strike, Blade, Buffy – the Vampire Slayer, Insane Clown Posse, Generation X, Spiderman Unlimited, Elektra, X-treme X-men, Hawkeye, Batman R.I.P. etc. În prezent, artistul româno-american a devenit un nume inconturnabil în cataloagele marilor edituri de benzi desenate americane, Marvel, DC Comics, Dark Horse ş.a.


Hardcomics
este prima editură de bandă desenată românească. Lansată în 2002 la Bucureşti, Hardcomics îşi propune să creeze o piaţă pentru benzile desenate în România şi să impună un standard ridicat în conţinut şi formă.  În ciuda eşecului financiar, dar bucurându-se de un considerabil succes artistic, Hardcomics se încăpăţânează să ofere în continuare o platformă de expresie artiştilor români de comics.

Miloš Jovanović a intrat în industria benzii desenate la o vârstă precoce. Pe când avea numai 8 ani, se întreţinea vânzând şi făcând schimb de reviste BD la târgurile din oraşul său natal din fosta Iugoslavie. Treizeci de ani mai târziu, pasiunea sa ramâne neschimbată, doar că acum trăieşte în Bucureşti şi se consideră parte din cultura română. În 2002 a pus bazele Hardcomics, editură care a revitalizat banda desenată românească, oferind o platformă de exprimare pentru artişti români şi, uneori, străini. Până acum a publicat peste 30 de titluri (cărţi, reviste, ziare) şi mai mult de 100 de autori. În timpul liber rămas, Miloš conduce un studio de design şi vorbeşte şase limbi. www.hardcomics.ro, www.aooleu.ro.

Demarat în primăvara anului 2006, Street Delivery a devenit un amplu eveniment urban care pe lângă revalorificarea peisajului urban, strânge laolaltă comunităţile creative ale oraşului. Câştigând o legitimitate atât în ochii locuitorilor, cât şi autorităţilor locale, Street Delivery a devenit o instituţie a spaţiului public urban (www.streetdelivery.ro).

Muzeul Benzii Desenate Bucureşti este un proiect pilot iniţiat de Alexandru Ciubotariu şi derulat de Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România, în perioada 16 iunie – 16 octombrie 2011. Detalii: www.icr.ro/muzeul_bd; www.muzeulbd.ro.

Imagini în ataşament:

1. (De la stânga la dreapta) Miloš Jovanović, Cristian Neagoe, Alexandru Ciubotariu, Matei Branea la Javits Center, Comic Con, 11 octombrie;

2. Afişul standului românesc, realizat de Matei Branea şi Miloš Jovanović.

Institutul Cultural Român din New York

Tel: +1-212-687-0180

E-mail: [email protected]