Elena Scutaru: AVATAR

Deschidere: vineri, 21 mai, 16.00 – 20.00
Sandwich Offspace
(Atelierele Malmaison, Calea Plevnei 137C, corp B, etaj 2)
Perioada de vizitare: 21.05 – 20.06.2021, joi – sâmbătă, 14.00 – 18.00


Un grup cu chipurile aproape identice care ne privește brusc poate fi intimidant sau poate fi exact ce ne lipsea. Ne e greu să le găsim un loc în trecut sau în viitor, să înțelegem de unde vin sau dacă vin spre noi, să le interpretăm privirile goale. Aceste avataruri hibride construite în etape succesive nu sunt niciodată terminate cu totul, le apar straturi noi de materiale, chiar și după mulți ani de la primul, își împrumută elemente unul altuia și rămân în suspans.

Oamenii sintetici ai Elenei Scutaru aparțin unui viitor în care esteticul este irelevant și, în egală măsură, unui trecut care merge până în antichitate, în care imaginea omului, verticală și fără echivoc, este centrală. Deși referințele sunt multiple, structura acestor personaje este cea a manechinelor, la rândul lor imitând-o pe cea umană. Cu brațele lor întrebătoare și suprafețele nefinisate, ele nu sunt nici umane, nici abstracte, nici ficționale.

Nu ne regăsim în aceste apariții, ele nu sunt oglinda umanului prezent. Tocmai lipsa lor de empatie ne amintește de ce ne-au lipsit întâlnirile cu oameni reali, alerți, zgomotoși sau chiar obositori. Ne întâlnim, oameni și avataruri, de înălțimi diferite, dar cot la cot, și promitem să nu mai lăsăm niciodată timpul să treacă.