Nume eveniment: Sorin Scurtulescu – Picturi din colecții publice și private din Italia

Durata: 11 martie – 4 aprilie 2021

Autor: Sorin Scurtulescu

Curator: Alan Jones

Gen: artă contemporană, expoziție personală

Spațiu de expunere: Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

Adresa: Palazzo Correr, Campo Santa Fosca (Cannaregio) 2215 – Venezia – Veneto

Lucrări de pictură create în Italia de Sorin Scurtulescu, din colecții publice și private, vor fi expuse la Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în perioada 11 martie – 4 aprilie 2021, împreună cu două materiale video care îl prezintă pe artist la lucru în Veneția, ziua și noaptea, într-o expoziție cu titlul „Sorin Scurtulescu – Picturi din colecții publice și private din Italia”.

Deschiderea expoziției va fi marcată prin transmisia on-line a unei discuții între curatorul expoziției, Alan Jones, artistul Sorin Scurtulescu și directorul IRCCU Veneția, Grigore Arbore Popescu, în data de 11 martie, ora 17:00, accesând site-ul: https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia

Alan Jones,  poet și istoric de artă american este și autorul primei monografii a artistului român, Sorin Scurtulescu – Italian Paintings, recent publicată la Editura Epifania. Lucrările din catalog au fost realizate în Italia în timpul burselor Vasile Pârvan și Nicolae Iorga la Accademia di Romania in Roma și la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică Veneția, acordate de statul român.

„Sorin Scurtulescu vede pentru a picta și pictează pentru a vedea… Willem de Kooning tot repeta o afirmație: ‘pictura este o întrezărire’. Îl văd pe Sorin Scurtulescu luând-o pe acest drum, à la lisière des bois.” (Alan Jones)

Sorin Scurtulescu s-a născut în 1979 la Timișoara. A studiat pictura cu Constantin Flondor la Timișoara și cu Geoff Morten în Sunderland, Anglia. A participat pe plan național și internațional la peste 100 expoziții, personale și de grup. Este membru fondator al grupului Noima din anul 2003 iar din anul 2015 este reprezentat în România de Galleria 28 din Timișoara, iar în străinătate de galeria Vieneză 12-14 Contemporary și de proiectul Schleifmühlgasse 12-14.

Evenimentul este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Accademia di Romania in Roma, Istituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini di Venezia, Sacra Arcidiocesi Ortodossa d’Italia e Malta, Associazione Culturale Italia-Grecia di Venezia, Galeria BAC Venezia, Galleria 28 Timișoara.

Lucrările din cadrul expoziţiei fac parte din colecțiile publice și private:

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

Accademia di Romania in Roma

Sacra Arcidiocesi Ortodossa d’Italia e Malta

Baruffaldi-Bazzichetto

Jones-Schaefer

Tagliapietra