În data de 23.10.2021, de la ora 17:30 va avea loc vernisajul expoziției itinerante Wittgenstein 2021, în spaţiul numit Sale del Torrione de pe strada Via Matteotti, Castelnuovo Rangone, Modena, Italia.

Echipa curatorială: Denise Parizek & Laura Rambelli

Colaborarea cu co-curatorul și artistul Laura Rambelli și cu Municipalitatea Castelnuovo ne permite să prezentăm o versiune mai restrânsă a expoziției itinerante.

Artiștii provin din Italia (Laura Rambelli și Stefano Bernardi), din Bulgaria (Mandarina Brausewetter, Valentina Lapcheva, Svetlana Mirceva), din Rusia (Vera Klimentyeva), din România (NOIMA – Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş), Ungaria (Àgnes Hamvas), Germania (Michael Koch), Elveția (Rafael Lippuner) și Austria (Maria Grün, Eva Maria Schartmüller, Hubert Hasler, Robert Reszner, Franz Wassermann), precum și din Mexic (Oscar Cueto) și Japonia (Yukika Kudo).

În deschidere artista Laura Rambelli va realiza un performance în Piazza Papa Giovanni XXIII, iar consilierul pentru cultură, Sofia Baldazzini, va susţine un cuvânt în deschidere

Internaționalitatea line-up-ului vizează cooperarea transfrontalieră și reprezintă un teren comun în arta contemporană.

Tema Wittgenstein este tratată de artiști la nivel filosofic, tehnic, religios, politic, arhitectural și privat. Majoritatea lucrărilor au fost create special pentru acest proiect expozițional.

Punctul de plecare a fost expoziția WITTGENSTEIN 1918 – 2018 la Haus Wittgenstein din Viena. Alte stații erau centrul cultural din Veliko Tarnovo, Bulgaria în 2019, aq în Budapesta în 2020 înainte de primul blocaj și versiunea digitală a expoziției, care a fost prezentată în vara anului 2020, în mijlocul pandemiei, la Podroom din Belgrad.

Cooperarea cu curatorii și artiștii locali reprezintă o abordare importantă a acestui proiect.

Conform acestei complexități și diversități, pe de o parte, am dori să memorizăm geniul lui Wittgenstein și, pe de altă parte, să infectăm oamenii cu gândurile sale prin vizualizarea artiștilor contemporani.

Genurile variază de la desen, pictură, imprimări de transfer, instalații, filme și instalații sonore. Mai mult, lucrările de artă selectate dau dreptate diversității lui Wittgenstein ca persoană.

Textul Curatorial:

1921 – 2021
100 de ani de la publicarea
Tractatus Logico-Philosophicus


1951 – 2021
70 de ani de la moartea lui Ludwig Wittgenstein

Folosind mijloacele artei contemporane, punem în discuție diverse aspecte ale scrierilor și vieții lui Wittgenstein, referindu-ne astfel la evoluțiile actuale și la utopii imaginate. Wittgenstein era un european entuziast și, în spiritul său, expoziția și artiștii săi călătoresc prin Europa și cooperează cu curatori și artiști locali. Astfel, acest spectacol se adaptează din loc în loc și experimentează o Europă comună.
Dintr-o dată, nimic nu mai este la fel. Granițe închise, libertate de mișcare restricționată, mascare obligatorie și distanță fizică.
Pentru a compensa toate aceste neajunsuri, trebuie să rămânem împreună și mai mult. Acesta este motivul pentru care am reușit în mod colectiv să prezentăm această variantă a WITTGENSTEIN la Castelnuovo, Italia.
Adaptarea, schimbarea și mișcarea stau la baza evoluției.
Wittgenstein a cunoscut multe perioade neobișnuite în viața sa: două războaie mondiale, căderea monarhiei, antisemitismul în creștere, atât o criză economică cât și personală, depresie, moartea fraților săi.
Fie în interiorul sau în afara bulei sociale, el a încercat să se adapteze situației, în ciuda tuturor tendințelor revoluționare. El a introdus metode de predare care ulterior au fost folosite în școlile Waldorf (Steiner). El a intrat în natură cu elevii săi pentru a identifica plante și schelete de animale gătite pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a înțelege structura anatomică.
Împreună cu elevii săi, a dezvoltat primul dicționar școlar, care a devenit ulterior cel standard. În situații de criză, s-a retras în mod repetat în natură, fie singur, fie cu prietenii, și a rătăcit prin țară. Făcând acest lucru, a urmat teza clasică: rătăcește, ridică-ți capul și lasă-ți gândurile să zboare.
În scopuri de contemplare și împământare, el și-a construit o casă din lemn ca refugiu în Skjolden, în Norvegia. Modestia și dragostea lui Wittgenstein pentru natură sunt un punct de origine la fel de mare ca și potopul de imagini din mass-media, cărora cuvintele nu le mai poate da dreptate. Scrierile sale avertizează împotriva pierderii sensului cuvântului vorbit, utilizarea excesivă a abrevierilor și mutilarea limbajului și dezvoltarea analfabetismului parțial.

Vernisaj: 23.10.2021, ora 17:30

Locaţia: Sale del Torrione din Via Matteotti, Castelnuovo Rangone, Modena, Italia

Durata expoziţiei: 24.10. – 7. 11. 2021

Artiştii particitanţi: Àgnes Hamvas & Hubert Hasler, Mandarina Brausewetter, Maria Grün, Valentina Lapcheva, Michael Koch, Yukika Kudo, Oscar Cueto, Rafael Lippuner, Stefano Bernardi, Svetlana Mircheva, NOIMA ( Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş) , Eva-Maria Schartmüller, Laura Rambelli, Robert Reszner, Vera Klimentyeva, Franz Wassermann

Echipa curatorială: Denise Parizek & Laura Rambelli

Accesul în expoziţie se va face doar pe baza certificatului Green Pass şi mască tip FFP 2.

Program de vizitare: Sâmbătă 9.30-12; 15.30 -18.30 Duminică 9.30 -12.30; 15.30 -18.30.