Ministerul Culturii din Franța a anunțat decorarea dirijorului român Ion Marin cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres), una dintre cele mai importante distincții ministeriale ale Franței.

Titulatura de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres îi va fi acordat celebrului muzician român pentru „contribuția și angajamentul în serviciul culturii”, după cum menționează scrisoarea oficială transmisă de Ministrul Culturii din Franța, doamna Roselyne Bachelot-Narquin.

Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităților ce se disting prin creația artistică excepțională în domeniul culturii sau prin contribuția esențială adusă artei și literaturii. Creat în Franța în 1957 și recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle în 1965, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează cele mai importante personalităţi culturale ale lumii franceze, dar se acordă şi cetăţenilor de alte naţionalităţi, pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez și universal.

În excepționala sa carieră de aproape 40 de ani dăruiți performanței, Ion Marin s-a distins și ca un promotor de seamă al culturii franceze, francofoniei, precum și al valorilor europene universale. Din 1983 până în prezent, Ion Marin a dirijat în Franța peste 150 de concerte și spectacole de operă. A colaborat cu numeroase orchestre prestigioase din spațiul francofon, cum sunt: Orchestre national de France, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre de Paris, Orchestre national de Lyon, Orchestre de l’Opéra national de Paris Bastille, Orchestre national d’île-de-France, Orchestre national des Pays de la Loire, Orchestre national du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Nice, Ensemble Orchestral de Paris sau Orchestre Lamoureux.

A dirijat spectacole celebre de teatru liric la Opéra national de Paris Bastille, Opéra Garnier, Théâtre des Champs – Élysées, Opéra National de Lyon, Opéra de Monte-Carlo și Opéra Nice Côte d’Azur.

A participat la prestigioase festivaluri de muzică clasică în spațiul francez, precum Le Festival de Paris, Festival de Saint-Denis, Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence, Festival de Monte-Carlo, Festival de musique de l’Orangerie de Sceaux sau Festival Radio France Occitanie Montpellier. Nu în ultimul rând, maestrul Ion Marin a elogiat spiritul și cultura Franței în lume în peste 50 de concerte de muzică simfonică și spectacole operă ale creatorilor francezi susținute pe scene din Europa, Statele Unite ale Americii și Japonia. În stagiunea 2019 a Filarmonicii din St. Petersburg, Ion Marin a dirijat ciclul stagiunii dedicat muzicii franceze, iar în septembrie 2019, a dirijat un program Enescu, Ravel și Debussy cu Orchestre National de France la București, în cadrul secțiunii Marile orchestre ale lumii a Festivalului Internațional „George Enescu”.

Ion Marin este un susținător declarat al cooperării culturale între România şi Franţa, fiind una dintre personalitățile implicate în pregătirea inaugurării oficiale a Sezonului România – Franța 2019 la Paris și a participării Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” la concertul de deschidere organizat la Dôme des Invalides, în luna noiembrie 2018, în prezența preşedintelui României și a oficialităților din capitala Franței.

Personalitate importantă a scenei muzicale internaționale, Ion Marin este printre puținii dirijori din lume care au atins celebritatea la nivel mondial, atât în aria simfonică, cât și în cea a operei.

Activitatea profesională a maestrului Ion Marin este întregită de implicarea hotărâtoare și ferventă în două mari programe, atât culturale, cât și sociale. Ion Marin este Directorului de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România și al Symphonia Mundi, care unesc prin muzică și activități culturale și sociale peste 60.000 de copii și dirijori din România.

Începând din toamna anului 2020, maestrul Ion Marin este și Prof. Univ. al universității Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral „Claudio Abbado” și conducătorul artistic al activității de concert a acesteia.