Picătura de apă

– știință și artă contemporană

*

Această temă va fi prezentată în 27 noiembrie, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor 2020, la invitația Institutului de Știinte Spațiale

*

Un proiect de Lucian Muntean, artist vizual

Rezumat

În iulie 2015 am participat la celei de-a patra ediție a Simpozionului de Arte Vizuale “Arta în Grădină” de la Jibou. Formația universitară de geolog mi-a favorizat inspirația spre o abordare a temei “Apa” dintr-o perspectivă care îmbină cercetarea științifică cu vocația artistică. Astfel, la Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică ” Vasile Fati” din Jibou am prelevat probe de apă, pe care le-am studiat apoi la microscop, sub îndrumarea cercetătorilor coordonați de Oana Sicora și Lia Mladin. Am fotografiat o lumea fascinantă, cu microorganismele strânse în picăturile de apă. Imaginile surprind alge, cianobacterii, microorganisme nevertebrate. Fotografiile obținute, tratate ca obiecte estetice, le-am transpus apoi în pictură, rezultând transfigurarea artistică a universului mic în universul mare. Un demers invers, ca metodă, celui promovat anterior, în cadrul proiectul “Hărți imaginare”, expus la ICR.

În 2018 am continuat această temă cu o serie amplă de acuarele (în jur de 70 de lucrări, dimensiuni 50×70 cm, 30×40 cm). Acestea au putut pot fi văzute în expoziția deschisă în perioada 13-31 martie, 2019 la Galeria 2ART, Centrul Cultural “Mihai Eminescu”, din cadrul Primăriei Sectorului 2, București și la Parcul Natural Văcărești, cu ocazia Zilei Mondiale a apei, unde a avut loc și un workshop de pictură pe această temă.

*

*

Descriere și concept:

Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică ” Vasile Fati” din Jibou a găzduit în ultimii 8 ani Simpozionul “Arta în Grădină”, coordonat de artistul Radu Șerban, un proiect organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În iulie 2015 am participat la celei de-a patra ediție a Simpozionului de Arte Vizuale “Arta în Grădină” de la Jibou. Tema acelei ediții a fost “Apa” din grădină. Practic fiecare artist participant avea libertatea să se inspire și să creeze ceva legat de apa din lacurile sau din fântânile grădinii, a bazinelor din sere, din acvarii sau chair din ploile de vară ce cădeau în averse.

Eu am fost fascinat de ma bun început de laboratorul de cercetare de acolo. Îmi amintea de perioada studiilor din facultate. Eram curios să aflu ce conține apa de fapt? Practic o folosim zi de zi, la duș, apoi în paharul din care o bem la masă, o vedem în lacuri, în râuri, e peste tot. Din fericire deocamdată nu ducem lipsă de apă! Dar cum arată, dincolo de faptul că e transparentă, incoloră? Aveam ocazia să descopăr și asta era foarte incitant. Timp de câteva zile am prelevat probe de apă, din diferite surse ale grădinii botanice, pe care apoi le-am studiat la microscop, sub îndrumarea cercetătorilor coordonați de Oana Sicora și Lia Mladin.

Banala picătură de apă, pe care în general o subevaluăm, zicând de genul: “… ce mare lucru, e doar o picătură de apă; e mai nimic…”, devine paradoxal poarta spre un microunivers fascinant. Analizând-o la microscop ai șansa să descoperi că viața se manifestă prin forme nebănuite. Prin binocularul microscopului priveam cu emoție cum anumite forme din acea peliculă de apă mișcă, se deplasează, trăiesc! Cu toate că evident, știam că există microorganisme în apă, eram fascinat să le descopăr. Transparente, cu forme fragile, abia conturate, cu nuanțe de verde, gălbui sau maro vedeai cum acele vietăți se deplasează, respiră sau mănâncă. După uluirea descoperirii am trăit și un moment de rușinare față de ignoranța și a neconștientizării de până atunci. Cât de diversă și complexă e viața și ce dovadă de egoism dăm atunci când ne plasăm mai totdeauna în centrul atenției… nimic nu începe și nu se termină cu noi, darămite Universul!

*

În cadrul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou se fac studii în domeniul biologiei vegetale şi moleculare.
În prezent, cercetătorii de la Jibou lucrează la un amplu program de studiere a cianobacteriilor (algele albastre-verzi, microscopice, care sunt prezente în toate mediile acvatice) și a speciilor care au capacitatea de a produce biohidrogen.
„Studiem aceste specii în perspectiva utilizării lor ca sursă regenerabilă a obținerii hidrogenului. În timp scurt se pot obține cantități mari de cianobacterii în bioreactoare. Această metodă inovativă poate deveni o alternativă la combustibilii fosili din care se obține energie în prezent, dar care sunt în resurse epuizabile”, a declarat directorul științific al Centrului, Lia Mladin.

*

Galerie cu imagini din etapa de analiză în laborator

*

Banală picătură de apă, pe care în general o subevaluăm, zicând de genul: “… ce mare lucru, e doar o picătură de apă; e mai nimic…”, devine paradoxal poarta spre un microunivers fascinant. Analizând-o la microscop ai șansa să descoperi că viața se manifestă prin forme nebănuite. Prin binocularul microscopului priveam cu emoție cum anumite forme din acea peliculă de apă mișcă, se deplasează, trăiesc! Cu toate că evident, știam că există microorganisme în apă, eram fascinat să le descopăr. Transparente, cu forme fragile, abia conturate, cu nuanțe de verde, gălbui sau maro vedeai cum acele vietăți se deplasează, respiră sau mănâncă. După uluirea descoperirii am trăit și un moment de rușinare față de ignoranța și a neconștientizării de până atunci. Cât de diversă și complexă e viața și ce dovadă de egoism dăm atunci când ne plasăm mai totdeauna în centrul atenției… nimic nu începe și nu se termină cu noi, darămite Universul!

Pentru a evidenția această diversitate am pictat ulterior o serie amplă de lucrări, în acrilic și acuarelă. Cu fiecare lucrare nouă, din cele peste 70 pictate, retrăiam parțial bucuria acelei descoperiri. Desigur apa era elementul primordial chiar și la pictură! Pe suprafața hârtiei, culoarea se dispersa în pelicula de apă, liniile și culorile se estompau asemenea imaginilor văzute în câmpul microscopului. Ceea ce pictam nu conținea viațăți, dar stimula imaginația, creativitatea și neuronii din creier, o altă minune a Vieții!

*

Galerie cu picturi pe această temă