Publicarea prezentului catalog reprezintă un act deliberat de reabilitare culturală a operei unei figuri reprezentative pentru viaţa imaginii, pentru studiul şi cercetarea artei fotografice în general.

În consecinţă, conţinutul materialului poate fi perceput ca o privire introspectivă asupra propriului traseu artistic al autorului, a percepţiei personale asupra imaginii dincolo de natura reprezentării, dar și o călătorie retroactivă prin universul fotografic al lui Hutterer care străbate straturile timpului implacabil și transformă aceste imagini scenice în procese cognitive ce se supun în mod veritabil unor dimensiuni reflexive.

Opera fotografică a lui Hutterer Géza (1864-1917) este redescoperită şi pusă în context cu spaţiul multicultural activ din vestul ţării, continuând să se manifeste și în prezent ca „privire postumă”, în prelungirea unor instrumente şi procedee „alchimice”, devenind astfel consonanța spontană a reprezentării, un mijloc de eternizare şi perpetuare al unei realităţi ireductibile.

Fotografiile sale conţin însăşi „tensiunea” timpului trăit, un contrast între subtilitatea artei și consecințele unui destin fragil, iar publicarea lor reprezentă un act memorial care pentru noi în prezent, se conturează și redefinește un segment sublim al spațiului latent dintre comunicare și rememorare. – Autorul

Volumul este cofinanţat de Guvernul României – Departamentul Pentru Relaţii Interetnice, prin Formul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin și se înscrie în seria autorului dedicată artei fotografice.

Evenimentul se va desfăşura online începând cu ora 18:30, din sala de conferințe a Bibilotecii Germane „Alexander Tietz” din Reşita şi îi va avea ca protagonişti alături de autor, pe scriitorul Robert Şerban, editorul Erwin Josef Tigla şi va putea fi vizionat accesând link-urile celor două platforme sociale:

https://www.facebook.com/events/702816647034347/

https://www.facebook.com/Demokratisches.Forum.der.Banater.Berglanddeutschen

https://www.youtube.com/channel/UC_kYvj3wj9oGipq7pmZoS_g