Forme cristalografice în roci văzute la microscop
– știință și artă contemporană
*
*
Această temă va fi prezentată în 27 noiembrie, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor 2020, la invitația Institutului de Știinte Spațiale
*
Rezumat:
V-ați întrebat cum arată un peisaj de un milimetru pătrat? Pentru a afla, am fotografiat secțiuni din roci la
microscop și ulterior am pictat o serie de acuarele într-un demers artistic.
În laboratoarele Departamentului de Geologie de la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca se fac analize
microscopice pe secțiuni subțiri prin diferite roci, atât în scop didactic, cât și în cadrul proiectelor de
cercetare. Șef lucrări dr. Horea Bedelean, cu care am colaborat la partea științifică, a
pregătit microscopul pentru studiul mineralogic, care are rolul de a determina compoziția și proprietățile
rocilor. Secțiunile subțiri prin diferite tipuri de roci au o grosime de aproximativ 20 de microni și sunt
lipite cu o rășină sintetică pe o lamelă din sticlă. Fotografierea câmpului microscopic se face cu un aparat
digital, atașat de un tub special. Fiecare mineral are proprietăți specifice după care poate fi recunoscut,
precum formă, culoare, clivaj etc. Toate fotografiile sunt imagini neprelucrate, așa cum au fost observate
la microscop, în lumină polarizată.
Seria de picturi inspirate de acest demers științific scoate la iveală un microcosmos fascinant. Formele și
culorile specifice ale diferitelor cristale pot părea abstracte într-o viziune artistică. Frumusețea lor poate fi
o invitație la explorare mai detaliată a ceea ce ne înconjoară. Tehnologia și creativitatea se pot combina
pentru a observa și învăța lucruri noi.
*

*

Concept și descriere:

Din totdeauna mi-a plăcut natura! Eram încântat să descopăr ce mă înconjoară. Astfel am studiat Geografia și Facultatea de Geologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Fiind pasionat de artă m-am specializat în fotografie și am început să lucrez fotojurnalist din 1998. Călătoriile au devenit foarte importante pentru mine. Atât în scop profesional, dar și în plan personal, reușeam astfel să-mi satisfac curiozități, să văd mereu locuri noi și să cunosc oameni interesanți. De câte ori nu am avut ocazia să fiu pur și simplu fericit că pot vedea ceva inedit, că sunt martor unor întâmplări și că trăiesc o clipă în prezent?…

În timpul studiilor de Geologie, în anii 1996-2001 am avut șansa să descopăr nu numai peisaje diverse, dar și să aflu că natura nu se limitează strict la ce vedem în fața ochilor. La cursurile și laboratoarele de Mineralogie, Cristalografie și Petrografie am putut descoperi modul de formare al tipurilor de roci, dar și să le văd în detaliu, la microscop, structura și compoziția. Microuniversul care ți se desfășura prin ocularul microscopului, era fascinant, ireal! Atunci m-am gândit că în mod normal, când admirăm un peisaj defapt avem desfășurat în câmpul vizual o suprafață imensă, de zeci sau sute de hectare, cu păduri, văi și munți în zare, cu cerul pe care vedem corpuri cerești. Dar oare cum ar fi să vedem doar o fărâmă din acest peisaj? Cum arată oare o suprafață de un milimetru pătrat? Ei bine tocmai asta am descoperit la microscop, în laboratoarele Facultății de Geologie.

După mulți ani în care am călătorit și în care am avut șansă să admir chiar și peisaje aeriene, am revenit la acel milimetru pătrat, ce se poate vedea în detaliu doar la microscop. Fostul meu profesor, care mi-a fost și îndrumător de an, Șef lucrări dr. Horea Bedelean, actualmente Prodecanul Facultății de Biologie- Geologie, UBB Cluj-Napoca, mi-a oferit șansa de a mai studia împreună câteva secțiuni subțiri prin diferite roci. De data aceasta scopul era un demers artistic, de a repera și identifica acele varietăți cromatice, structuri, clivaje și forme ale cristalelor și fotografierea lor microscopică. A fost o experiență deosebită. În câmpul microscopului apăreau niște forme atât de neașteptate și așa frumos colorate, că realmente erai uluit să descoperi această minunăție ascunsă, nebănuită! În fața unor astfel de mici descoperiri îți poți da seama încă odată cât de complexă și frumoasă este natura. Nu poți să nu împărtășești astfel de lucruri.

*

Revenind la aspectele științifice, pentru o caracterizare completă a unei roci este nevoie să fie analizate chiar și zeci de secțiuni. Cristalele văzute prin obiectivele microscopului au dimensiuni de câteva zeci de microni, iar imaginea corespunde aproximativ unui milimetru pătrat. Au fost analizate și determinate minerale de tipul piroxenilor și olivinei, care apar în ultrabazit, o rocă magmatică, categorie din care face parte și granitul. Privită prin lumină polarizată, secțiunea dezvăluie cristale în culori extrem de variate. Apar cristale de feldspați și cuarț în andezit, din zona Măgura Ilvei. Cuarțul, unul dintre cele mai frecvente minerale din compoziția rocilor, apare în diferite nuanțe de gri. Cristale de mică (în culori foarte vii), de formă prismatică alungită, în alternanță cu cristale de cuarț (cenușiu), se găsesc în compoziția micașisturilor, roci metamorfice din zona Veredin, județul Caraș-Severin. La contactul dintre minerale pot lua naștere forme deosebite, precum în cazul cristalelor de feldspat din andezit, din zona Măgura Ilvei. La fiecare mișcare a secțiunii în câmpul microscopului apar imagini noi, surprinzătoare. Prin rotirea măsuței microscopului, mineralele își schimbă individual luminozitatea.

*

Galerie cu imagini din etapa de analiză în laborator și fotografiile făcute la microscop

*

Seria amplă de fotografii făcute la microscop au fost practic baza documentară și au fost sursa de inspirație pentru picturile în acuarelă pe care le-am făcut ulterior. Recunosc că mi-am pus problema dacă are vre-un rost să mai pictez ceva, având acele fotografii originale atât de speciale. A trecut un interval de vre-o patru ani până să mă încumet să pictez. Practic am sintetizat într-un mod vizual amintiri ale acelei descoperiri. Nu mi-am propus să reproduc cu acuratețe acele fotografii ci mai degrabă am încercat să recreez acele structuri grafice elaborate, având o cromatică cu totul deosebită, pe care nu o vezi niciodată într-un peisaj clasic. Pentru a reda toate aceste aspecte am pictat cu acuarele care au pigmenți minerali speciali, unele fiind chiar nuanțe metalizate. Rezultatul final e o serie de peste 30 de picturi care pot fi văzute atât individual, dar care se pot asambla asemenea unui puzzle. Acest demers combină știința cu arta contemporană. Pe lângă aspectul didactic acest proiect este și o invitație la cercetare, cunoaștere și explorare a ceea ce ne înconjoară, chiar dacă e vorba de un fir de praf. Ceea ce vedem cu ochiul minții poate fi la fel de interesant ca și ceea ce vedem aievea!

*

Galerie cu acuarelele pictate pe această temă