Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

Microistoriile adunate în cei peste 100 de ani de funcționare s-au dezvăluit în timp: în ziarele de la începutul secolului trecut, în cărțile care au consemnat fragmente din activitatea cinematografului, dar și în amintirile oamenilor ale căror istorii personale se leagă de ARTA.

Sunt multe astfel de istorii personale recurente, fiecare unică în felul ei: povești de dragoste, amintiri legate de chiului de la cursuri pentru a merge la cinema, filme de referință ale cinematografiei văzute aici. Povestea cinematografului s-a recompus din aceste fragmente vii, care nu pot fi ignorate și care contribuie în mod esențial la transformarea acestui cinematograf într-un spațiu activ, contemporan.

În această perioadă, ARTA construiește arhiva digitală a cinemaului și face un apel la memoria colectivă pentru a contribui și îmbogăți povestea cinematografului, pentru a înțelege cât mai bine ceea ce a fost și însemnat ARTA pentru clujeni.

Până în data de 23 octombrie, publicul este invitat să trimită materiale reprezentative și amintiri din orice perioadă legate de Cinematograful ARTA pentru arhiva digitală a cinematografului. Ele pot fi sub formă de fotografii, texte sau ilustrații. Materialele trebuie să includă un titlu, an și autor. Textele pot fi trimise în limba română, maghiară sau engleză. 

Pentru a trimite materialele aveți două opțiuni: fie le trimiteți la adresa de e-mail [email protected], fie în format fizic cu programare la cinematograf, Strada Universității, nr. 3. Programările se fac la  numărul de telefon 0724906751.

Trei dintre cele mai inspirate materiale trimise vor primi un cadou surpriză și acces gratuit la programul de filme online ARTA-Acasă timp de 1 lună.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți Cinema ARTA pe Facebook sau consultați website-ul cinematografului www.cinema-arta.ro

Evenimentul face parte din proiectul Rethinking Cinema ARTA.

Rethinking Cinema ARTA este un proiect ARTA în Dialog care își propune promovarea istoriei cinematografiei locale și valorificarea Cinematografului ARTA ca patrimoniu cultural material, prin soluții digitale, activare comunitară și evenimente interdisciplinare.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.