“Secvenţe”

(din seria: “16  metri pătraţi”)

Dorina Horătău

14 martie – 6 aprilie

Documentare video/ film: Victor Velculescu, Rareş Dima

Black Cube / Galateca/ Vernisaj marți, 14 martie, ora 19:00

Galeria Galateca prezintă marţi, 14 martie, ora 19:00 un nou proiect Black Cube, Secvenţe, a artistei vizuale Dorina Horătău. Instalaţia multimedia este o continuare a ultimelor proiecte din seria “16 metri pătraţi” în care artista duce mai departe cercetările legate de reprezentarea n-dimensională a unor stări personale şi de interogarea unor teme precum: schizoidia, memoria, trauma.

 

Spațiul de aproximativ 13 metri pătraţi din Black Cube devine un climat, un microcosm destinat redării lumii interioare şi de reconstruire a unor împrejurări şi situații trăite în perioada anilor 2001-2008. Acestea sunt expuse şi mărturisite acum într-un mediu deschis, comun.

Autoarea glisează din privat în public, încearcă un exercițiu de redefinire personală în relație cu arta, cu lumea cunoscută/apropiată, de recuperare a unor stări emoționale şi a unor evenimente trăite atunci la paroxism, acum revăzute şi interpretate “de la distanță” .

 

“Secvenţe” este a opta expoziţie din proiectul Black Cube, un concept iniţiat de Galateca pentru a pune în valoare opera artiştilor şi a schimba dialogul acesteia cu privitorul. Proiectul poate fi vizitat în perioada 14 martie – 6 aprilie.

 

Dorina Horătău este artist vizual cu experienţă în domeniul artelor şi designului textil.

Este preocupată în mod special de subiectele legate de compoziţia spaţiului interior şi integrarea gestului artistic în cadrul acestuia ca accent şi simbol. Acoperă o gamă largă de definiţii ale obiectelor realizate manual cu ajutorul fibrei – instalaţie (textilă), obiect textil spaţial, ambiental, “entitatea sau prezenţa textilă” cu ajutorul materialelor de lucru convenţionale şi mai puţin convenţionale.

Predă în cadrul Facultăţii de Arte Decorative şi Design din  Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti şi participă la diverse cursuri şi stagii de documentare printre care amintim: HEAR / Strasbourg- Mulhouse/Franţa prin programul „Erasmus Teaching Staff Mobility”, în 1991 la stagiul de documentare pentru organizarea Bienalei Academiilor de Artă/ ediţia IV-a, Maastricht/ Olanda, iar în 1991 la stagiul de documentare„Connaissance de la France”, Paris-Lyon/Franţa.

Din 1990 până în prezent a participat la numeroase expoziţii(saloane, municipale, bienale, trienale etc.) organizate în muzee, centre, instituţii culturale, galerii şi spaţii alternative din ţară şi străinătate.

Obţine Marele Premiu al Trienalei de Artă Textilă/ ediţia a V-a, Premiul pentru Arte Decorative ”Arte în Bucureşti”/ ediţia a III-a, Premiul BIAMT/ Secţiunea Arte Textile, Bursa UAP/ Secţiunea Arte Decorative, Premiul SMB9 mixed-media acordat de UAP din România.

Parteneri: AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Rose Mary, Helios

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.