Vineri, 2 octombrie 2020, de la ora 18:00, la Galeria Victoria din Iași are loc deschiderea expoziției retrospective „Culorile Iașului”, cu lucrări care au aparținut graficianului ieșean Ludwig Dombrowsky (1920 – 2007). Expoziția este organizată de Asociația Culturală AltIași și va putea fi vizitată în perioada 1 – 10 octombrie 2020, înclusiv în cadrul Nopții Albe a Galeriilor din Iași. Vernisajul va fi precedat de lansarea cărții de colorat Harap Alb, care cuprinde ilustrațiile reinterpretate ale artistului.

„Una din ambițiile lui Ludowig Dombrowsky a fost aceea de a surprinde Iașul în vocabularele plastice ale graficii, desenului și culorii. Ideea de a face un ghid ilustrat al străzilor, clădirilor și monumentelor Iașului a devenit un work in progress cu bătaie lungă. A colindat la pas fiecare cartier al târgului moldav, căutând să surprindă „personalitatea” fiecărui loc, detaliul semnificativ, „specificul” inconfundabil al acestuia. Fervoarea căutărilor a făcut ca proiectul să prindă treptat contur. Nu lipsesc din consistenta sa arhivă în imagini nici zidirile emblematice al orașului, nici altele – mai puțin știute sau anonime -, risipite pe ulițe mărginașe, cu amprenta lor atemporală. Rezolvările artistice sunt surprinzătoare – uneori prin simplitatea reprezentărilor, alteori prin mixajul ingenios al siluetelor și formelor arhitecturale.”  (Petru Bejan)

„A lucrat un mare număr de desene de teren, pentru a le folosi apoi în atelier. Artistula a simțit că aceasta ar putea fi o temă majoră a creației sale și de aceea proiecta ceva la dimensiuni mari, neașteptate.

În 1986, la vârsta de 76 de ani, Dombrowski își redefinește proiectul „Iașul Monumental”. A realizat numeroase crochiuri în diverse zone ale orașului: Galata, Cetățuia, Sărărie, Păcurari. Era vorba despre o grafică cu adevărat „monumentală”, având în vedere și dimensiunile lucrărilor de grafică: „Iașii pe ecran lat – perspective color 350×100; Potrivirea seriei (100×200 color) Piețele Iașului.” (Sorin Iftime)

Născut în anul 1920, Ludwig Dombrowsky debutează că desenator încă din anii `38, când realizează primele portrete, dar va întră în mediul artistic abia după 1950, când devine membru al Fondului Plastic din Iași și, cu scurte intermitențe, până în 1983, desenator artistic la Complexul Muzeal „Moldova” din Iași. Artistul a slujit muzeele din Palatul Culturii Iași, contribuind, în anii ’70 ai secolului trecut, la realizarea de facsimile sau grafică de expoziție. Afișele, cataloagele, publicațiile instituției din vremea respectivă au beneficiat de concepția grafică a acestui înzestrat grafician.

Expoziția „Culorile Iașului” este organizată în cadrul proiectului „Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”, realizat de Asociația Culturală AltIasi și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Amazon Development Center (Romania) S.R.L.