Miercuri, 6 noiembrie 2019, ora 18:00 vă așteptăm la vernisaj la UNAgaleria (Str. Băiculești 29)
Expoziție deschisă în perioada 6 – 15 noiembrie 2019
Între percepția senzorială a spațiului și înregistrarea lui rațională, între înțelegerea tridimensionalității într-un mod unitar și structurarea spațiului, divizarea și compartimentarea lui, între texturi din materie intens prelucrată și suprafețe netede, reci, apar forme neregulate, explozii senzoriale, formulări plastice care atacă aria emoțională, creează disconfort, intrigă.
În ceea ce privește practica artistică și generarea de forme vizuale, ne aflăm la intersecția între două tipuri distincte de percepție a spațiului: cea construită în jurul viziunii integratoare declanșată de practicile experimentale ale anilor ’60 – ’70 și cea influențată de estetica digitală și de consumul de internet, caracterizată de diversificare, fragmentare, serialitate, asocieri aleatorii, diferență și contrast.
Spațiul limită apare în tensiunea creată de cele două viziuni distincte. Spațiul limită este spațiul în care izbucnesc forme în mod imprevizibil, afirmându-și fragilitatea, provocând emoții. Ele apar în expoziții alături de suprafețe reci, vin să amintească de forța gravitațională și să ancoreze kilobiții care aleargă pe pereți; vin ca o urmă a firescului să reflecte natura emoțională a oamenilor.
Și-a pus cineva întrebarea: „De ce întâlnim atât de mult material textil în spațiile expoziționale, în ultima vreme?” Dacă da, vă invităm la un dialog pe această temă în cadrul expoziției realizate de Otilia Boeru și de studenții cu care lucrează în departamentul Arte textile – Design textil din UNAB.
În această expoziție, materialul textil, flexibil, maleabil, își oferă plasticitatea pentru a răspunde nevoii de exprimare a studenților din anul final al studiilor, anul trei. Iar interesul lor în această etapă este să dea formă propriei lumi. Ghidați de concepte și imagini clare, sau urmărind pur și simplu stări, ei își prezintă în material lumi iluzorii care îi rup de realitatea nesatisfăcătoare, comentează critic aspecte ale lumii prezente, ori își afirmă intenții pentru lumea lor ideală, sau recunosc că se află într-un moment de confuzie, că nu au decis cum va arăta lumea lor, își asumă această etapă, conștienți de căutările ce vor urma.
Dialogul cu publicul este susținut și de invitația de a participa la o lucrare interactivă care poate fi recreată de mai multe ori cu scopul de a verifica efectul pe care îl are alegerea compoziției, culorilor, texturilor sau tonurilor valorice asupra psihicului privitorului și să observe felul în care acestea influențează percepția vizuală a fiecăruia.
Participă studenții: Viviana Basan, Medeea Dobre, Alexandra Feraru, Roxana Gongu, Ruxandra Hupoiu, Teodora Ionescu, Mihaela Iordache (2018), Theodora Năstasie, Raluca Neagoe, Aurelia Nicolae, Andra Popa, Clemence Provotal (Erasmus+, Belgia), Andreea Racu, Ana-Maria Sandu, Sandra Ungureanu, Ligia Voicu (2018).
Coordonator: Otilia Boeru
Otilia Boeru este artist vizual și cadru didactic la departamentul Arte textile – Design textil al Universității Naționale de Arte din București. Coordonează activitățile de atelier ale studenților de peste șapte ani și a organizat, în ultimii ani, mai multe expoziții pentru aceștia.Combinatul Fondului Plastic
[email protected]
Tel: +40 731008127
Recent Comments