“Proiecțiile memoriei personale”

By Ovidiu Panighianț

Anul 2022 începe la Galeria Rotenberg-Uzunov, cu o expoziţie de forţă, simbol şi culoare, sub semnătura unui artist etnic armean, Ovidiu Panighianţ.

Născut pe 15 decembrie 1961, într-o familie de intelectuali cu rădăcini armene, Ovidiu şi-a manifestat de tânăr simţul artistic, prin diverse forme de exprimare, precum sculptura, pictura şi desenul. A absolvit Academia de Arte “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice-Secţia Grafică, în 1997, având ca profesori, doi renumiţi graficieni: Dan Ion Erceanu şi Mircia Dumitrescu. Talentul, dublat de muncă, a făcut ca în perioada studiilor universitare, să obţină bursa “Tempus” la Bath, în Marea Britanie.

Expoziţia Proiecțiile memoriei personale, care se va deschide joi 3 februarie 2022, ora 17:00, la Galeria Rotenberg-Uzunov, reuneşte o serie de reprezentări, de „fotograme”, care nu sunt altceva decât „proiecțiile unui imaginar puternic, marcat de melancolie.”

Privind cu atenţie lucrările, se poate observa, că, în lucrările sale, Ovidiu nu lasă loc …spaţiului. El este aproape inexistent, fiind umplut până la refuz de personaje. Personajele sale înghit tot planul compoziţional:orizontul, cerul şi pământul. Şi chiar pe ele însele.

Personajele sale devin scenografie. Un univers imaginar, în care elementul central  îl reprezintă  figurativismul corpului uman.

„Prometeu”, „Danae”, „Tribut lui Chagall”, „Îmbrăţişare” sunt  câteva dintre lucrările cu care vă veţi întâlni pe simezele expoziţiei, într-o metamorfoză continuă de forme, idei şi limbaje artistice, care seduc printr-o sinceritate descumpănitoare.

Lucrările sunt trecute printr-un  filtru parodic, în spatele căruia se ascunde o natura timidă, fragilă, autentică, care reușește să se elibereze artistic de timiditate, printr-o autoironie dusă de multe ori până la sarcasm. Un amestec surprinzător, care incită şi provoacă!

Expoziţia este organizată de Galeria Rotenberg – Uzunov, şi Asociaţia Culturală pentru Sprijinirea Artelor Frumoase și poate fi vizitată de luni-vineri, în intervalul orar 14:30 -19:30, duminică: 12:00 – 17:00, cu respectarea normelor de siguranță în vigoare, în vederea prevenirii contaminării cu noul coronavirus SARS-COV-2.

Curator: Adina Rențea
Președinte ASAF