Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 30 iulie – 9 august 2020, expoziţia „Versus”, care reuneşte creația artiştilor Elena Ilash și Florin Marin. Ambii artiști sunt absolvenți ai Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, specializarea „Sculptură”, finalizându-și studiile doctorale în cadrul aceleiași universități. Activitatea expozițională a acestora, la nivel naţional şi internaţional, este deosebit de relevantă pentru sensul estetic contemporan al ideii de identitate, care este abordat prin discursuri vizuale diferite, de fiecare dintre artiști. 

Expoziția „Versus”, curatoriată de dr. Dan Breaz, își propune să aducă în atenția publicului lucrări de sculptură și obiecte care se relaționează printr-o serie de opoziții, dar și prin valori artistice complementare. La Elena Ilash este vorba despre o înscenare tridimensională a umbrei, pe când la Florin Marin, admirăm metaforele sculpturale ale fasciculelor de lumină. 

Elena Ilash învăluie în mister ceea ce ține de o poetică a visceralului. Lucrările sale conțin trimiteri încifrate la ideea de osuar, la ideea de fragment anatomic sau la expresivitatea vizuală a regnului vegetal, utilizând medii artistice neconvenționale precum gips, rășină acrilică și materiale textile. Lucrările artistei Elena Ilash sunt „instrumente” de reflecție asupra perisabilității ființei umane, a inevitabilelor sale determinări materiale și a felului în care se integrează aceasta în noaptea universului nostru. Dar pot fi interpretate și ca purtătoare de spiritualitate, pentru că majoritatea lucrărilor din expoziție au o parte fixă și una mobilă, o umbră evanescentă.

Dimpotrivă, Florin Marin folosește căldura lemnului pentru a sugera posibilitatea de salvare a ființei umane, urmând calea ascensională a luminii. Coloanele sale sunt cu capitel, cu figură, cu formă fațetată, cu triunghi răsturnat, iar alteori sunt purtătoare de con sau poartă denumirea sugestivă de „sunet înalt”. Prin urmare, acestea sunt, de asemenea, „instrumente” de reflecție asupra unor expresii culturale consacrate, prin care creativitatea umană se detașează de determinările materiale, pentru a se integra într-o lume ideală. Toată această aspirație către este transpusă într-un univers vizual unitar al elansărilor sculpturale, dar și în sugestive desene de sculptor, în care se poate admira o deosebită capacitate de esențializare.

Comune celor doi artiști sunt, așadar, reflecția asupra conceptului de identitate și detașarea de convențiile artei clasice, prin suspendarea lucrărilor în spațiul expozițional, prin insolite stilizări ale figurativului, prin eliminarea evidenței caracteristicilor umanului, sugerându-se astfel apartenența la o condiție post-umană, identificarea capacităților sculpturii de a fuziona cu o artă ambientală, care tinde să renunțe la masa gravitațională, în favoarea unei corporalități purificate de densitatea materiei.

Acoperind perioada 2019-2020, în cazul artistei Elena Ilash, respectiv perioada 2016-2020, în cazul artistului Florin Marin, lucrările expoziției „Versus” sunt mărturia unui subtil proces de sublimare a unor teme artistice recurente, dar permanent reimaginate prin creațiile exemplare ale artiștilor.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 9 august 2020, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.