Miercuri, 29 iunie 2022, la ora 12, are loc în Sala Pallady a Bibliotecii Academiei Române vernisajul expoziției „Desene din spatele firelor“ al artistei Cela Neamțu.

Cuvântul de deschidere va fi rostit de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Secției de Arhitectură și Arte Vizuale, iar dr. Doina Mândru, critic și istoric de artă, va prezenta expoziția, al cărei curator este lect. univ. dr. Lisandru Neamțu, fiul artistei.
În 2009, Dorana Coșoveanu o definea pe artista Cela Neamțu drept „o cerebrală romantică, ce știe să combine simțul ascuțit al observației cu inteligența privirii în urmă, selectând pentru lucrările ei expresia plastică ideală“.
Cela Neamțu a îmbinat inovator „punctul de la Putna“, inspirat din broderiile medievale românești, cu tehnica țesăturilor pe verticală haute lisse, devenit modul esențial al „zidirilor sale de lână“.

În prezenta expoziție, ni se dezvăluie laboratorul ascuns în care artista și-a gândit și conceput, cu gingășia migalei extreme, matematica tapiseriilor cu care s-a impus în lumea artei.
Artista e posesoarea a numeroase prestigioase premii naționale și internaționale, dintre care amintim: Premiul „Ion Andreescu“ al Academiei Române și Medalia de aur la Salonul de la Grand Palais din Paris.