August 01, 2020 – August 09, 2020

Expoziția interactivă își propune să prezinte, în cadrul TIFF 2020, un artist care a știut să extragă spiritul naţional și să-l așeze, cu originalitate, în ilustraţiile pentru copii și în filmele de animaţie. Îl putem încadra pe Dem Demetrescu în grupul de artiști preocupaţi de specificul naţional, care cred în nașterea unei arte naţionale, românești.

Interesul lui Dem pentru ilustrarea fiecărei regiuni a ţării, călătoriile artistice în care surprinde pe coala de desen sau pe pelicula de film viaţa oamenilor și specificul local în vederea realizării Hărţii României Mari și a filmului România etnografică și toate proiectele realizate pentru Expoziţiile Internaţionale îl plasează pe Dem Demetrescu într-o strânsă legătură cu

interesul politic și cultural de a reprezenta România modernă și specificul ţării pe plan naţional și internaţional.

Prezentăm lucrări inedite: planșe originale din filmul de animație Capra cu trei iezi, artă plastică, desene, ilustrații, fotografii și pelicula originală, toate din atelierul lui Dem Demetrescu.

Dem Demetrescu (1903 – 1977)

Pictor, desenator, ilustrator de cărți pentru cei mici și pionier al filmului de animație, artist esențial pentru cultura românească vizuală din ultima sută de ani, DEM Demetrescu creează locul de întâlnire dintre lumea adulților și ce a copiilor de azi.

Îl descoperim în povești desenate, în primele filme de animație și mai ales în ilustrarea obiceiurilor și tradițiilor românești, toate într-o călătorie a privirii.

Deși mulţi încă-i recunosc lucrările sau sunt familiarizaţi cu ilustraţiile viu colorate, foarte puţini le asociază cu numele autorului. De la diafilmele și filmele documentare, proiectate pe pereţii albi ai amintirilor, până la ilustraţiile pentru cărţile de copii, cu zâmbetele și bucuria lor sădite adânc în copilărie,

toate sunt cuprinse în opera artistului Dem Demetrescu – pictor, desenator, ilustrator de cărţi pentru cei mici și pionier al filmului românesc de animaţie.

Curator – Adrian Buga, artist Dem Demetrescu, Cluj – TIFF2020