Odată cu relaxarea de după starea de urgență, de la începutul lunii iunie 2020, am avut ocazia să vizitez Domeniul Artelor – MAXONIA –  unde este muzeul land art în aer liber coordonat de artistul Maxim Dumitraș, pe dealurile din apropiere de Sângeorz-Băi, județul Bistrița Năsăud.

Este un amplasat într-un cadru natural deosebit, pe versantul numit Dosul Gârciului, chiar la marginea unei păduri de mesteceni. Fânețele erau cu flori de câmp proaspete, iar culmea Măgura se întrevedea printre nori sau prin ceața care se ridica de pe păduri, în urma ploilor abundente de la începutul verii.

Maxim este o gazdă desăvârșită! Mi-a dat ocazia să petrec în compania lui trei zile tihnite, cu discuții ample despre arta contemporană, cu incursiuni creative precum fotografie, acuarelă, sculptura monumentală a noului cuptor, dar mai ales cu demonstrații de artă culinară.

Locul e înțesat de sculpturi la tot pasul, lucrări rămase expuse de la edițiile anterioare ale simpozioanelor “artFORest”, coordonate de Maxim Dumitraș, la care au participat artiști români și străini.

Cu toate că am discutat serios despre conceptul filozofic “de la plin la gol”, ne-am și amuzat punându-l în practică cu câte un pahar de pălincă… În același timp ploaia șiroia peste pădure, peste pășune și peste sculpturi. Volumele adâncite ale unor sculpturi s-au umplut astfel cu apă și dintr-o dată au scos la iveală niște “vaze” cu totul deosebite! Descoperindu-le mi-am permis să pun în ele câteva plante. Tentația era cu atât mai mare cu cât florile erau literalmente la îndemână. 

Nu aveam accesoriile specifice (kenzan) sau scule de tăiat, dar am reușit totuși să improvizez și să  fac câteva aranjamente florale fragile și efemere, care nu au rezistat mult după momentul fotografierii lor, fiind suflate de rafalele de vânt dinaintea furtunii.

*

Flori de câmp în mâna sculptată în andezit de Alexandru Gavrilaș. (Tatăl și cele două fiice, reprezentate de cele doua cuburi din andezit)

*

“Ieșirea din absență” sculptură în andezit – Maxim Dumitraș, reflexie în amurg, după ploaie.

*

“Bulgări de zăpadă” și undele unui strop de apă într-o “Absență încercuită”, sculptură în andezit de Maxim Dumitraș.

*

Flori de câmp în vas ceramic cu glazură roșie, creat de Emil Cassian Dumitraș.

*

Aranjamente florale, fotografii și text de Lucian Muntean

Vezi și Ikebana – calea florilor