Expozitie Robert Koteles la Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia, vernisaj duminica, 14 aprilie 2013, ora 17, curator Madalina Mirea

“Clipă, cât ești de frumoasă, te rog, mai stai “, pare a spune, cu fiecare lucrare a sa, Robert Koteles. Din linii subțiri și contraste bine dozate,  artistul țese forme în care spațiul palpită, în care clipa, surprinsă, se dilată, dincolo de actualitatea și ubicuitatea ființei noastre cea de toate zilele. Nașterea culorilor reface tiparele primordiale,  situate la granița fină dintre lumea luminii și lumea întunericului. Culorile vii și fluide cresc unele din altele, se concentrează în punctul din care mișcarea țâșnește, pentru ca în secunda imediat următoare să disjungă și să se împrăștie. Rețelele diafane, pictate migălos cu pensula, printr-o tehnică știută numai de artist, conțin structuri coagulate, ce capătă sens dinspre privitorul – receptor, care proiectează pe pânzele aerate propriile căutări. Timpul şi spaţiul, culoarea şi forma, dinamica local- universal, sau vibraţia generatoare de infinite posibilităţi de configurare, iată doar câteva dintre preocupările și motivele constante ale creației lui Robert Koteles.

Artistul își revendică discursul plastic din filozofia modernă a lui Ludwig Wittgenstein, Andrej Tarkovsky sau Constantin Noica, după caz, iar referințele sale erudite ni se oferă cu fiecare lucrare în parte, dar  și ca demers complet, bine articulat. Pânzele ample reușesc să se sustragă tentației decorativismului, iar filonul abstract, care constituie filigranul compozițiilor generoase, este unul bine temperat.

Lucrările lui Robert Koteles nu sunt admirabile printuri, cum ar putea crede facil, cel ce le-ar vedea pentru prima dată, ci constituie esența mijloacelor artistice ferme, austere, dar nu mai puțin seducătoare, pe care artistul le-a dobândit în  anii de ucenicie, în preajma maestrului său de la Timisoara – Constantin Flondor.

Puternic ancorat în ferventa viață culturală actuală din Vestul țării, Robert Koteles este un artist complex, cu preocupări și căutări multiple și confirmări pe măsura seriozității sale. Trăiește și crează la Salonta și Timișoara. Cu expoziția Centrum de la Palatele Brâncovenești, artistul ne împărtășește lumea picturii sale autoreferențiale, întoarsă dinspre sine, spre sine, spre noi.

Mădălina Mirea

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.