Beeing with nature

Text: Marilena Preda Sânc

Natura ca material, suport, tehnici specifice nepoluante, spațiu de expunere și afirmare a unor concepte existențiale / umanitare devine teritoriul unor tendințe în arta vizuală contemporană care aduc în centrul atenției natura ca subiect, parte integrată ființării noastre, și natura ca partener / co-autor activ în practici artistice ecologiste. Lucrările de Land Art cu dimensiune estetizantă, introvertită sau demiurgică, specifică Land Art-ului de la sfârșitul secolului al XX lea se diversifică în acțiuni performative, obiecte și instalații realizate cu materiale reciclabile / Recycle Art, lucrări cu caracter transdisciplinar – științific, filozofic, social, uneori militant – proiecte conceptual apropiate de lived-and-relational estethics și human science.

Simpozionul Internațional de Land Art ARTFOREST / artFORest care se desfășoară pe un vârf de deal lângă o pădure de mesteceni, încă de la primele ediții, așa cum remarca Cosmin Năsui în textul critic al catalogului din 2009, reprezintă un spațiu, ,,scena pe care se amestecă creația cu natura și ecologia’’.

Inițiat, co-ordonat și însuflețit de sculptorul Maxim Dumitraș ARTFOREST a devenit un site-specific-art-place un parc natural în care plimbarea prin natură te face să descoperi imprevizibile și seducătoare opere de artă. Fiecare ediție a simpozionului s-a transformat într-un workshop de practici artistice care fac parte dintr-un câmp interstițial al gândirii, esteticii, teoriilor eco art contemporane.

A asculta / a simți / a atinge /a gândi împreună cu multiplele întrupări ale naturii te provoacă să meditezi și să creezi in situ lucrări simbiotic imersate în vecinătăți copleșite de greieri, iarbă, pomi și stele. ARTFOREST este un loc plin de har și care are forță să te facă să conștientizezi importanța protejării mediului și a calității vieții într-o epocă dominată de un consumerism exagerat, poluare și istorii geo-politice agresive, care aduc grave prejudicii planetei, umanității și viului în toate formele sale.

ARTFOREST a devenit un mod de a face artă și a intra în dialog cu arta-natura, un spațiu etic al locuirii umane – land ethic.

Fotografii: Lucian Muntean, iunie 2020