ZID MAUER WALL

Joi, 25 iunie 2020, Memorialul Închisoarea Pitești vă invită la un eveniment în cadrul căruia vom dezbate teme precum claustrare, memorie și identitate locală.
De la ora 19:00 Galina Răduleanu, fostă deținută politic, este invitată să ne vorbească despre experiența detenției din perioada comunistă, despre ce înseamnă condamnarea la închisoare pentru crima de gândire anticomunistă, dar și despre asumarea responsabilității în comunism și după căderea lui.
De la ora 21:00, odată cu lăsarea serii, Andrei Mușat (BINOM+1) ne propune un performance pentru o reflecție la zi asupra istoriei recente. Momentul de performance “Geisterbahnhöfe” (stații fantomă) – centrat pe impactul construcției Zidului Berlinului asupra stațiilor de metrou berlineze – este secondat de video-mapping-ul semnat Dan Adrian Ionescu și adnotat sonor de Andrei Bălan, Dan Adrian Ionescu și Călin Torsan. Performance-ul se va desfășura lângă fragmentele din Zidul Berlinului expuse în curtea Memorialului.
Evenimentul se va desfășura în aer liber, iar participarea este liberă.

Memorialul Închisoarea Pitești este deschis și se poate vizita zilnic (cu excepția zilei de miercuri) de la 11:00 la 18:00. Volumul de memorii al Galinei Răduleanu “Repetiție la moarte. Din spatele gratiilor” va fi disponibil la Librăria Manuscris, aflată în interiorul Memorialului.

Evenimentul “ZID MAUER WALL“ este parte din expoziția BINOM+1: Fenomenul Pitești 49/89/19, expusă la Memorialul Închisoarea Pitești. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Închisoarea de la Pitești este cunoscută pe plan mondial pentru desfășurarea, în acest loc, a Fenomenului Pitești – o formă de tortură fizică și psihologică continuă aplicată studenților anticomuniști – între 1949-1951. Această acțiune violentă a regimului comunist a fost numită de Aleksandr Soljenițîn, laureat al premiului Nobel și supraviețuitor al gulagului rusesc, “cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.


Parteneri:
Berlin Wall Memorial
Federal Foundation for the Study of the Communist Dictatorship in Eastern Germany
Platform of European Memory and Conscience
BINOM+1
Asociația Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști din România
Centrul de Studii în Istorie Contemporană
Memorialul Gherla
Editura Manuscris
Radio România Cultural
Modernism.ro
Școala de la Bunești
Librăria Bizantină
Liceul Teoretic Sfinții Trei Ierarhi
Evenimente Pitești
Peștele Fierăstrău

Foto afiș: FlorinConstantin.ro

Mai multe detalii și noutăți pe pagina de facebook a evenimentului:

https://www.facebook.com/events/315926772884099