Galeria de artă contemporană MAG din Como (Italia) și Studio Claudio Scorretti din Lugano (Elveția)

prezintă expoziția

Focus Romania 2: Re-wild

Expoziție personală de Réka Ugron

Curatori: Salvatore Marsiglione și Irina Ungureanu

Vernisaj:  Marți, 3 mai, ora 18:30, Galleria MAG, Via Vitani, 31, Como, cu o prezentare a artistei de Claudio Scorretti

Orar: de marți până sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00 și 15:00 -19:30

Info line : +39 3287521463 [email protected]   www.magcomo.it

 

Cu patronajul Asociației Archivio Luigi Russolo din Como

Galleria MAG din Como continuă proiectul Focus Romania, care își propune să aducă în prim-plan tineri artiști români! După expoziția Memorii organice, care a prezentat publicului italian o selecție din cele mai recente lucrări de Laurian Popa și Diana Serghiuță, marți, 3 mai 2016, va avea loc deschiderea unei expoziții focalizată asupra unei artiste de origine româno-maghiară din Timișoara, Ugron Réka: Re-wild.

Cu un imaginar și cu o marcă vizuală puternică și insolită, interesele majore ale artistei traversează ultimele tendințe ale artei contemporane, cu ecouri din avangardele istorice ale secolului trecut, în zona picturii figurative. Lucrările din seria Re-wild sunt piese ale unui puzzle care recompune imaginea unei lumi contemporane înstrăinate și nesigure, aflată într-o căutare permanentă a propriei identități: În aproape fiecare lucrare din această serie, afirmă Ugron Réka, apare un animal  prizonier al unui spațiu care nu este mediul său natural. Trăim într-o lume încărcată de evenimente, avem la dispoziție Internetul, suntem mereu asaltați de știri tragice, iar singurul scop este să ne simțim în nesiguranță. Nesiguranța este prima formă a manipulării. Iar artistul își asumă un rol de filtru pentru a ne determina să înfruntăm diferitele forme de prizonierat.”

Șocul bricolajului eterogen, despre care vorbește Claudio Scorretti în prezentarea expoziției, creează impresia suprarealistă, cu ecouri din pop-art, dar și din zona benzilor desenate și a neo-dadaismelor de final de secol trecut, cu ecouri vizuale din Hans Clavin și John Furnival. Ugron Réka realizează în lucrările prezentei serii o pictură narativă (narrative painting) a cărei principală tehnică rămâne insolitarea perspectivei: canguri, elefanți, maimuțe sau alte animale, legate prin fire (aproape) invizibile, sunt protagoniștii unor fabule supraprealiste, în spații deșertificate, stranii, într-o lume bizară, deopotrivă sălbatică și seducătoare prin inteliganța cu care artista realizează tehnic disonanțele și rupturile de imagine și ritm. Réka reconfigurează conceptul wild într-o cheie personală, hiper-realistă, încorporând chiar trăsături kitsch ale personajelor care formează centrul acestor lucrări, alături de aluzii subtile la imaginarul consumist și la elemente legate de tematica metamorfozei.

Expoziția va rămâne deschisă la Galeria MAG din Como până în data de 21 mai a.c.

Focus_Romania_2_Ugron_Reka Ugron_Reka_New_Wild1 Ugron_Reka_Untitled1