A treia ediție a Zilelor Memorialului Gherla, exercițiu public de comemorare a suferinței deținuților politici din timpul comunismului, se va desfășura în perioada 8-12 martie la Gherla, Nicula si Cluj. Zeci de mii de oameni au fost victime ale persecuțiilor politice din Gulagul românesc în cei peste patruzeci de ani de dictatură a partidelor totalitare de extracție stalinistă care au controlat Romania după cel de-al doilea război mondial.

Inițiativa Memorialului Gherla, marcată în fiecare an de 9 martie, ziua deținutilor politici anticomuniști din perioada 1944-1989, dar și a pomenirii Sfinților 40 de Mucenici, sărbătoare a Ortodoxiei românești si hram al mănăstirii memoriale, propune în acest an câteva evenimente adresate atât localnicilor, cât și unei audiențe digitale aflate dincolo de granițele fizice ale manifestărilor comemorative.

Pe lângă pomenirile bisericești de la Gherla din zilele de 8 și 9 martie, Zilele Memorialului prilejuiesc și un concert cu Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, familia Purja (Teodora, Lenuța și Sergiu), Corul de copii al Memorialului Gherla și actorul Ioan Isaiu. Un alt eveniment, adresat slujitorilor Bisericii, va fi proiecția filmului regizorului Toma Enache despre tragedia reeducării din temnițele comuniste, „Între chin și amin”, la Mănăstirea Nicula, joi 12 martie. în mediul digital va fi lansată ediția pilot a unei serii de dialoguri cu martori ai represiunii comuniste, într-o emisiune realizată la Cluj-Napoca și care o va avea ca invitată pe Galina Răduleanu.

Memorialul Gherla găzduieste, pe lângă muzeul memorial și cimitirul deținuților politici ai regimului communist, și Biblioteca Memorialului Gherla, împreună cu o arhivă de istorie orală a fenomenului concentraționar românesc, și este deschis cercetătorilor și publicului vizitator în toate zilele săptămânii, între orele 10-16, la Gherla, Str. Cărămizii nr. 2A.

Programul manifestarilor Zilelor Memorialului Gherla:

 

Duminică, 8 Martie

Sfânta Liturghie Arhierească, slujită în sobor de preoți în frunte cu PS Părinte Benedict Bistrițeanul

Locație: Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla

Ora: 09.30

 

Concert „Lin din Pelin”

Cântă: Corul de copii al Memorialului Gherla; Sergiu, Lenuta și Teodora Purja (tezaur uman viu); Corul Bărbătesc din Finteușu Mare

Recită: Ioan Isaiu

Locație: Escape Events, Gherla,

Ora: 18.00

 

Luni, 9 Martie

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, urmată de parastas de comemorare a deținuților politici

Locație: Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla

Ora: 09.00

 

Miecuri, 11 Martie

Eveniment digital: „Dialogurile memoriei”, cu Galina Răduleanu

Pe Pagina de Facebook Memorialul Gherla, ora 20.00

 

Joi, 12 Martie

Proiecția filmului „Între chin și amin”, pentru preoții din protopopiatele Gherla și Dej

Participă: IPS Părinte Andrei al Clujului și regizorul Toma Enache

Locație: Mănăstirea Nicula

Ora: 17.00

 

Informatii suplimentare:

Facebook: Memorialul Gherla