Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Arhitecților din Israel și ECOWEEK 2019, organizează expoziția documentară „7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”, care va fi prezentată în perioada 03-12 septembrie 2019 la Galeria Casei Arhitecților (Strada HaMigdalor nr. 15, Yaffo).

Vernisajul expoziției, care face parte din programul internațional al ediției 2019 a ECOWEEK, va avea loc marți, 03 septembrie 2019, ora 19:00, în prezența reprezentanților Uniunii Arhitecților din România și ai Uniunii Arhitecților din Israel.

„Arhitectura Modernă din România este, încă, o necunoscută a începutului Modernismului.”

Expoziția își propune să dezvăluie contribuția de importanță majoră a unor arhitecți evrei, precum Marcel lancu, Rudolf Frankel, Marcel Mailer, Isak Mahler, Jean Monda, Boris Zilberman și Herman Clejan. Activitatea lor arhitecturală este reliefată în clădiri și edificii emblematice pe care aceștia le-au proiectat în România și, în special, în București – de la o mică parte a ceea ce a fost odată Cartierul Evreiesc, care a scăpat, parțial, de demolările anilor ’80, la puncte arhitecturale de interes public pentru societatea românească, precum Clădirea Scala sau Sanatoriul „Bucegi” din Predeal. Multe dintre construcțiile prezentate se află pe Lista Monumentelor Istorice sau sunt situate în zone construite protejate, iar altele, din păcate, nu mai există astăzi. În iureșul dezvoltării industriale rapide și al creșterii populației, unele dintre aceste clădiri sunt abandonate și necesită lucrări majore de reabilitare și consolidare. Unul dintre scopurile acestui proiect este și acela de a atrage atenția publicului privind situația acestor structuri, în încercarea de a găsi o modalitate de prezervare a acestei părți a patrimoniului cultural și istoric al României. 

Transportul expoziției în Israel se realizează cu sprijinul companiei TAROM.

De asemenea, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Uniunea Arhitecților din România și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, susține participarea României la ediția 2019 a ECOWEEK – eveniment internațional interdisciplinar care cuprinde conferințe și workshop-uri pe tema ecologiei, sustenabilității și proiectării durabile.

În cadrul programului de evenimente, dr. arh Lorin Niculae, asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, va participa, în perioada 1-6 septembrie 2019, la un workshop de reconstrucție urbană

Intrarea la evenimentele din programul ECOWEEK deschise publicului și la expoziție este liberă, în limita locurilor disponibile.

Detalii suplimentare și programul complet al ECOWEEK 2019: https://ecoweekorg.wixsite.com/ecoweekil2019/program

Lorin Niculae este doctor în arhitectură, cu teza “Arhipera, arhitectură socială participativă”, cu o practică profesională de 19 ani, fiind asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București, departamentul Bazele proiectării în arhitectură. Este expert în programe de dezvoltare urbană a zonelor defavorizate și președinte al Asociației Arhipera.

Premii obținute:

Premiul Anualei de Arhitectură 2015, cu Premiul Grupului Rural și Premiul pentru Arhitectura neconstruită;

Mențiune la primul concurs internațional “Catedrala Mântuirii Neamului”, amplasament Piața Unirii (1999);

Premiul al treilea la Concursul național pentru Locuințe sociale, organizat de MLPTL (1999);

Mențiune la concursul “Bloc de Locuințe pe str. Mircea Eliade”, organizat de UAUIM (1996).