Daniel Crăciun „Desființare- Reînființare” proiect expozitional desfasurat la Centrul Artelor Vizuale (Caminul artei-etaj), Bucuresti

Vernisaj 3 septembrie 2019, de la ora 18.30
Durată 2-14 septembrie 2019
Centrul Artelor Vizual, Căminul artei – etaj, București

Demersul vizual propus in expozitie se axeaza pe alaturarea discursului critic (chiar protestatar) in raport cu ce a devenit (sau ) poate deveni omul actual sau/si natura , acelui discurs al repozitivarii , intru regasirea simtului ascensional al imanentei, a reapropierii de spiritual. Discursul vizual puncteaza conceptul de Fiinta, nefacand referire doar la cea umana. Se face referire la o alteritate partial distructiva.

Lucrarile prezentate, realizate in foarte mare parte in ultimii trei ani, sunt picturi in ulei sau acrilic (pe diverse suporturi), tehnici mixte pe variate suprafete, dar si obiecte pictate -similare cumva cu ce am mai prezentat tot la aceasta galerie in 2016. O insemnata parte dintre lucrari, prin simbolistica dura si trimiteri postmoderne (ce amintesc si de Transavangarda dar print-un neoexpresionism sau onirism propriu), sugereaza o lume contemporana ce mai ales din cauza lacomiei si pacatelor oamenilor, se degradeaza etic si biodiversitar pana aproape de Des-fiintare (anihilarea  partii bune din om si alterarea biosferei) oglindind o tendinta mai degraba actuala. Celelalte lucrari ca intr-un  pandant, trimit si propun prin imagistica si simbolurile alaturate (unele vegetale sau angelice), la o Revenire – printr-un nou catharsis – spre firesc, moral si echilibru in Umanitate si Natura (celelalte regnuri, tipuri de fiintare) astfel fiind cuprins termenul de Re-in-Fiintare (sus-mentionat); readucerea fiintei si a artei in campul naturalului, al spiritualului. In care esenta si calitativul sa primeze in raport cu dereglarile de tot tipul si tendinta idolatrizarii produselor (obiectelor). Lucrarile de tip obiectual (structuri verticale din carton presat) reflecta cumva ambele lumi la care facem aici referire, ca si in pictura dealtfel. Secvential pe una dintre simeze vor avea loc si proiectii video a unor filmulete realizate de mine in ultimul timp.

Sensul celor oglindite in acest  proiect expozitional este si cultural si politic si bio-etic. Omul se pune tot mai des in pericol prin el insusi, dar mai grav e ca pune in pericol si celelalte paliere existentiale. Poluarea moral-politica merge in concubinaj cu cea (post)industriala. Se reflecta un om care incearca sa se elibereze de el insusi, spre binele lui.

Nadajduiesc macar in parte ca acest demers/proiect vizual va reusi sa schimbe ceva in Noi, atat estetic si etic, propunand  nu doar un dialog cu publicul ci si o maturisire catre acesta, a ceea ce (paradoxal) in mare parte el realizeaza; insa care este indispensabil, in sensul mentinerii noastre intr-o stare de luciditate, necesara inceperii schimbarii a aproape tot ce ne face rau – prin noi insine – in trairea actuala cat si uneori printr-o parte din arta/cultura contemporana. A schimbarii plecand de la fiecare dintre noi.

De la dezarticulare la rearticulare, de la des/fiintare spre Re in Fiintare.    Fiat Lux!Daniel Craciun, artist vizual