Cele opt lucrări reunite în expoziția „Arhitectură și feminism. Fără început și fără sfârșit”, dedicată creației feminine în arhitectura spaniolă actuală, vor fi expuse la Iași, timp de trei săptămâni, după ce în octombrie au fost expuse la București.
De mâine, 12 noiembrie, și până pe data de 4 decembrie, lucrările curatoriate de istoricul de artă Semíramis González, una dintre cele mai cunoscute curatoare ale scenei artistice spaniole de astăzi, vor putea fi vizitate de iubitorii de artă din capitala Moldovei la Centrul International de Artă Contemporană Baia Turcească, într-un proiect realizat de Institutul Cervantes din București, în parteneriat cu Neo Art Connect Galateca și OAR Iași.
Protagonistele expoziției „Arhitectură și feminism. Fără început și fără sfârșit” sunt arhitecte, urbaniste, artiste și designere care au parcurs o cale lungă revendicând spații feministe în clădiri și pe străzi, acordând prioritate altor moduri de a construi lumea. Pornind de la cuvintele arhitectei italo-braziliene Lina Bo Bardi, expoziția mizează pe ideea de „fără început sau sfârșit”, înțelegând arhitectura, planificarea urbană și creația ca o posibilitate multiplă, continuă, intersecțională.
„Arhitectură și feminism. Fără început și fără sfârșit” cuprinde proiecte generate în jurul acestei abordări, de la noua configurație a orașelor cu o perspectivă de gen, la transportul urban, genealogia femeilor arhitect din trecut sau realitatea artistelor în artistelor în viețile lor, în spațiile lor și pe străzi. Ne apropie de ceva atât de comun precum spațiile pe care le locuim, ținând cont de punctul de vedere al celor care au fost tradițional ignorate și propunând alternative mai feministe.
Artiste prezente în expoziție: Ana Gallardo, Col·lectiu Punt 6, Costa Badía, Inés Sánchez de Madariaga, Julia Galán, proiect “Madrid, oraș al femeilor” (coordonatoare: Marián López Fdz. Cao), Colectivo Offmothers, Mara Sánchez Llorens y Luciana Levinton. Design: María Lamuy
Expoziția „Arhitectură și feminism. Fără început și fără sfârșit” la Iași poate fi vizitată cu acces liber până la începutul lunii decembrie octombrie 2024. Program de vizitare: marți-duminică: 10:00-18:00.
Recent Comments