Eu sunt, tu eşti, el este

Artişti contemporani

interpretează lampa

Bauhaus

COLECŢIA WALTER SCHNEPEL


Spațiu Intact vă invită joi 20 iunie, de la ora 19:00, la vernisajul expoziției // Eu sunt, tu ești, el este // care va avea loc la Centrul de Interes, strada Fabricii de chibrituri, nr. 9A.

În 1924, un bărbat pe nume Wilhelm Wagenfeld a început să lucreze în atelierul Bauhaus din Weimar unde a primit o sarcină simplă din partea lui Laszlo Moholy-Nagy: să creeze un design nou pentru o lampă. Rezultatul a devenit un obiect cunoscut astăzi drept “lampa Bauhaus” şi care, mai mult decât oricare altul, a devenit întruparea şcolii de design Bauhaus aşa cum a fost ea definită de Gropius. Estetica lămpii este corelată direct cu filosofia care a re-creat obiecte de zi cu zi dintr-o perspectivă minimalistă şi funcţională, prin eliminarea tuturor detaliilor redundante.

În 1980, când Walter Schnepel s-a asociat cu Wagenfeld ca să recreeze lampa Bauhaus, el a căutat şi o modalitate de a redefini forma iconică şi de a o ancora în cultura contemporană într-un alt fel decât ca artefact istoric încă relevant și care trebuie respectat. S-a hotărât să iniţieze o reacţie în serie, inspirată poate de colecţia sa de artă Fluxus: un performance care a conferit obiectului istoric o nouă viaţă mergând contra funcţiei sale iniţiale de produs industrial. El a înţeles că orice obiect istoric trăieşte cu adevărat doar atâta timp cât este subiect al interpretărilor şi dezbaterilor. Astfel s-a decis să ofere acest obiect istoric unor artiști care să îl modifice după cum cred ei de cuviinţă.

Prin contribuţia unor artişti precum Jochen Fischer, Christian Gürtler, Richard Hamilton, Alison Knowles, Christiane Möbus, Aldo Mondino, Paul Renner, Daniel Spoerri, Dieter Roth, Ben Vautier sau Ay_O, noile lămpi Bauhaus există acum la intersecţia a două universuri: cel în care puritatea formei există încă şi un altul, în care ele sunt stratul de bază al unui palimpsest, o metaforă a unei istorii vii şi a individualităţii.

Expoziția marchează și sărbătorește cei 100 de ani trecuți de la înființarea Școlii Bauhaus la Weimar în 1919 de către arhitectul Walter Gropius.

Vernisaj joi 20 iunie, ora 19:00. Expoziția rămâne deschisă în intervalul 20 iunie – 12 august 2019.

Parteneri: Tecnolumen, Primaria Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca

Sponsori: Banca Transilvania, Weberbau, Distral.