În cadrul ediției Street Delivery București din acest an se anunță seri de poezie vizuală, iar Docuart semnează o serie de proiecții de film documentar românesc în data de 16 iunie 2019, începând cu orele 21:00,  în spatele Bisericii Anglicane din București.

Patru documentare românești care au fost prezente la București Docuart Fest 2018 vor fi prezentate în seara de duminică. Printre producțiile de scurt și mediu metraj se numără Spații abandonate – R: József László (2018, 21 min), Cutezătorii – R: Tudor Botezatu (2018, 28 min), Reșița pe film – R: Andrei Florin Bălărău (2017, 31min) și Rătăciți printre cuvinte – R: Vera Belocris (2018,  8 min).

Spații abandonate prezintă povestea clădirilor abandonate din Transilvania. Obiectele uitate aici păstrează încă memoriile trecutului, fără a se ști pentru cât timp. Filmul a primit premiul pentru cel mai bun montaj în cadrul București Docuart Fest 2018.

Cutezătorii expune povestea uzurii morale a lucrătorilor artizanali din București, în timp ce Reșița pe film face cunoscute mărturiile a trei regizori amatori din Caraș-Severin. Odată cu descoperirea arhivei Optic ‘76 Francis Csonka, Emil Mateiaş și Doru Marcu sunt repuși în legătură cu lucrările pe care le-au realizat în trecut.

Ultima proiecție a seriei este semnată de Vera Berlocris: Rătăciți printre cuvinte este un scurt metraj care documentează povestea unei eleve vorbitoare de limbă rusă care merge la unicul liceu cu predare în limba română din orașul său, în Transnistria (zonă separatistă a Republicii Moldova). Ea promovează tradițiile și obiceiurile în timp ce se confruntă zilnic cu restricțiile și intimidările din partea administrației regionale.

Docuart se alătură prin această inițiativă Street Delivery și aduce documentarul românesc mai aproape de publicul tânăr. Documentarul românesc formă de poezie vizuală, aliniată temei festivalului din acest an, pe care asociația o face constant accesibilă publicului și prin care își dorește să promoveze acest sector cinematografic la noi în țară.

Proiecțiile au intrare liberă.

Mai multe detalii despre filme aici

Eveniment Facebook aici