Miercuri, 5 iunie, de la 17:00 @ SwitchLab (Palatul Universul, Str. Brezoianu 23-25, Corp A, etajul 5) vă așteptăm la

Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană #6

Invitat Ciprian Mureșan

Gazdă Aurora Király

Cu o operă bogată și complexă, ce explorează realitățile unei Românii fragile, în care istoria comunistă a lăsat urme atât la nivel individual cât și la nivel colectiv, Ciprian Mureșan punctează cu o atitudine critică – uneori subtilă, alteori directă – reflecții asupra unor noțiuni istorice, politice, economice.

O temă importantă în creația sa este istoria artei – ca resursă culturală și de conectare cu prezentul și contemporaneitatea (vezi Un chien andalou, 2004 sau Leap into the Void, after Three Seconds, 2004), iar în anii din urmă seriile de desene ce adună pe aceeași pagină, în straturi de desen în creion suprapuse într-o țesătură grafică densă, desene după monografii din istoria artei, albume alese din propria bibliotecă, cum ar fi: Hans Holbein, Lucas Cranach, Bas Jan Ader, Martin Kippenberger și alții.

Fiind un artist conceptual, procesul creativ este foarte important, constituind una dintre părțile componente ale operei.

Ciprian Mureșan trăiește și lucrează la Cluj.

Absolvent al secției Sculptură de la Universitatea De Artă și Design din Cluj.

Co-editor al revistei VERSION, condusă de un colectiv de artiști.

Din 2005 este editor la revista IDEA- artă + societate.

În 2009 expune în Pavilionul României de la Bienala de la Veneția, iar în 2017 desenele sale sunt incluse în selecția curatoarei Christine Macel pentru Pavilionul Central de la ediția a 57-a, Bienala de la Veneția.

Cea mai recentă expoziție a sa – Debandadă istorică – poate fi vizitată până pe 8 iunie la Galeria Nicodim din București.

Lucrările sale sunt prezentate în galerii și muzee dintre cele mai importante și prestigioase din toată lumea, mai jos o selecție cu participările din ultimii ani.

Selecție expoziții personale: 2018 – Incorrigible Believers, Galeria Plan B, Berlin, DE;
Art Club 22: Ciprian Muresan, Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Rome, IT, 2017 – The Struggle Between Academic Abstractionism and Globalized Formalism, Lateral Art Space, Cluj, RO; #1.3 WAYS TO TIE YOUR SHOES: CIPRIAN MURESAN, Convent Art Space, Ghent, BE; All Images from a Book…, David Nolan Gallery, New York, US, 2016 – Ciprian Muresan, Nicodim Gallery, Los Angeles, US; Ciprian Muresan, Museo Pietro Canonica a Villa Borghese, Rome, IT; Plague Column, Galerie Éric Hussenot, Paris, FR, 2015 – Your survival is guaranteed by treaty, Ludwig Museum – Museum of Contemporary Art Budapest, Budapest, HU
Ciprian Muresan, Wilkinson Gallery, London, UK

Selecție expoziții de grup: 2019 – L’atelier sans fin, Atelier Brâncuși, Paris, FR; An Opera for Animals, Para Site, Hong Kong, HK; Grande Révolution Domestique, Le Familistère de Guise, Le Familistère de Guise, Guise, FR; La Brique, the Brick, Caramida, La Kunsthalle, Mulhouse, FR; Ex-East, past and recent stories of the Romanian Avant-Garde, Espace Niemeyer, Paris, FR; 2018 – Ciprian Muresan and Serban Savu, L’entretien infini, Une saison roumaine, Centre Pompidou, Paris, FR; The World on Paper, Deutsche Bank Collection, Berlin, DE; A Slice through the World: Contemporary Artists’ Drawings, Drawing Room, London, UK; A Slice through the World: Contemporary Artists’ Drawings, Modern Art Oxford, Oxford, UK; DOUBLE HEADS MATCHES. A selection of contemporary artworks from four Romanian private collections, New Budapest Gallery, Budapest, HU; I AM THE MOUTH – Works from Central and Eastern European Artists from Art Collection Telekom, Museum of Contemporary Art Zagreb, Zagreb, HR; Remastered – The Art of Appropriation, Kunsthalle Krems, Krems, AT

//


Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană este un proiect care pune în legătură mai multe generații de artiști și încurajează împărtășirea de cunoștințe și experiență folosind două formate:
– interviul cu artiști contemporani din zona artelor vizuale care expun internațional și care au abordări și practici artistice diferite;
– atelierele-laborator, unde artiștii invitați lucrează cu un grup de tineri, oferind consiliere, ghidare și analiză pe proiecte.

Interviurile sunt realizate sub forma unor întâlniri cu public, formatul lor fiind gândit astfel încât să permită întâlnirea cu artiști din diferite generații, pentru a afla cum s-au format aceștia, cum își dezvoltă ideile, care sunt temele care îi interesează, sursele de documentare, raportul cu instituțiile de pe scena artistica românească și internațională. Este o ocazie de a vorbi și a afla mai multe despre modul cum lucrează aceștia și procesul lor de lucru, dar și cum acestea sunt integrate în existența cotidiană.


Întâlnirile sunt gândite pentru studenți / tineri artiști, dar ele sunt interesante pentru toate categoriile de public preocupat de arta contemporană.

Organizator: Switch Lab
Parteneri: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Asociația Galeria Nouă
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI Romania, Revista Zeppelin, Modernism Punct Ro, FEEDER.ro
Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

Vă așteptăm!

//

Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective – ca artist, curator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București și Masterul de Management Cultural EcumEst. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. Între 2007-2012 coordonează Mărturii XXI – Revizitând trecutul / O colecție de interviuri video realizate cu artiști, critici și istorici de artă români din diferite generații, produs de Galeria Nouă. Tot în 2007 editează cartea bilingvă (româna-engleză) Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989, publicată de Galeria Nouă la Editura Unarte București. Din 2012 se implică și se interesează constant să dezvolte programe educaționale care să contribuie la înțelegerea artei contemporane de către copii și adulți.

SwitchLab este o platformă inițiată de Dani Ghercă și Nicu Ilfoveanu care reunește un spațiu de artă contemporană și un studio de fotografie, asociere ce are ca scop susținerea producției de proiecte artistice care folosesc medii precum imaginea si sunetul.