1989: București – Praga – Varșovia”, expoziţia colectivă de fotografie din cadrul secţiunii oficiale a PHE19, invită spaniolii şi turiştii să descopere portrete  inedite ale societății din timpul și din perioada imediat următoare căderii regimurilor comuniste.

În contextul comemorării  a 30 de ani de la căderea zidului Berlinului și a regimurilor comuniste, Ambasada României în Regatul Spaniei, Reprezentanța de la Madrid a Institutului Cultural Român împreună cu Institutul Ceh, Institutul Polonez din Madrid și Primăria din Alcala de Henares organizează expoziția „1989: București – Praga – Varșovia” în cadrul festivalului Internațional PHotoESPAÑA, în perioada 3 iunie – 1 septembrie 2019, la Antiguo Hospital de Santa María la Rica din Alcala de Henares.  Participarea românească prezintă fotografiile artistului român, Florin Andreescu, reunite sub titlul “Flashback”.

Inaugurarea va avea loc în data de 3 iunie, în prezența Ambasadorilor celor trei țări participante, E.S. doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, E.S. doamna Marzenna Adamczyk, Ambasadoarea Poloniei și E.S. domnul Ivan Jančárek, Ambasadorul  Republicii Cehe, a primarului Alcala de Henares, domnul Javier Rodríguez Palacios, a directoarei festivalului, doamna Claude Bussac și a autorităților locale.

Artişti participanţi: Florin Andreescu (România), Chris Niedenthal (Polonia), Dana Kyndrová, Radek Bajgar, Karel Cudlín, Přemysl Hněvkovský, Pavel Hroch, Lubomír Kotek, Michal Krumphanzl, Jan Šibík (Cehia)

Fotografiile reunite sub titlul “Flashback” compun un complex mozaic alb-negru al istoriei recente a României. Este o perspectivă lipsită de prejudecăți asupra atmosferei tulburi premergătoare momentului care a dus la răsturnarea regimului comunist și a contrastelor care au marcat viața cotidiană din perioada 1989-1990. Cele 30 de lucrări selectate, în format 50x70cm, surprind scene necosmetizate, de la talciocuri și bazaruri la străzile înnămolite ale orașelor în construcție, de la copii ai străzii la șoimii patriei, de la munca în uzine și orele de muncă patriotică la hoteluri de lux și distracțiile turiștilor străini, de la mesele în cantine de fabrică la sejururile în stațiunile de odihnă. Nu lipsesc șantierele pentru amenajarea centrelor civice (un adevărat dezastru pentru patrimoniul antebelic, în multe cazuri ras de pe fața pământului), exemple ale noilor modele de arhitectură de inspirație sovietică și manifestările centrate pe cultul personalității. Este o mărturie prețioasă asupra unor realități românești dureroase, care și-au lăsat amprenta până în zilele noastre. Cele două volume Flashback, editate de Florin Andreescu, vor completa expoziția și vor putea fi consultate de vizitatori pe toata perioada acesteia.

 

Florin Andreescu

În urmă cu 20 de ani a fondat editura Ad Libri, de atunci publicând câteva zeci de albume despre România, titluri de mare succes în țară și nu numai. A realizat, de asemenea, filme documentare cu subiect social, prezentate și premiate la festivaluri de film în țară și peste hotare, dar și filme de travel/history. În anii ’80 și la începutul anilor ’90, în cadrul unui demers personal, Florin Andreescu a documentat viața de zi cu zi a românilor, imortalizând scene tipice pentru acele vremuri tulburi, de un realism dur. Aceste fotografii au fost publicate în presa vremii de după 1990, apoi au fost incluse în cele două volumen Flashback, titluri de succes, retipărite de mai multe ori. În 2019, urmează să apară al treilea volum din seria Flashback. În ultimii 10 ani, aceste imagini au fost expuse în Europa și în România în cadrul mai multor expoziții.

 

Festivalul internațional de fotografie PHotoESPAÑA ajuns la cea de-a 22-a ediție face din Madrid și Spania un punct de întâlnire pentru lumea fotografiei în fiecare an. Promovat de Fundación Contemporánea și organizat de La Fábrica, PHOTOESPAÑA a avut întotdeauna o viziune internațională, îndreptându-și privirea spre marile spații artistice din  Europa, America de Nord, America Latină, Orientul Îndepărtat etc. Cu toate acestea, fotografia spaniolă a jucat întotdeauna un rol important în PHOTOESPAÑA, a cărei intenție este să prezinte o imagine panoramică a bogăției, energiei și pluralității sale.