Calpe Gallery vă invită la vernisajul expoziţiei Între  vis și coșmar a artistului Sax Moradi marţi 4 iunie începând cu orele 19, în prezenţa curatorului Adriana Cârcu şi a scriitorului Robert Şerban. O întâlnire excepţională care marchează întoarcerea artistului în România după o absenţă de peste 20 de ani. Lucrările vor rămâne pe simezele galeriei până în 28 iunie. 

În articolul Pe muchia dintre vis și coșmar publicat în revista Orizont, Adriana Cârcu reia firul narativ al corespondenţei cu Sax Moradi pentru a descrie demersurile vizuale ale picturilor, dar mai ales efectul produs asupra sa. „Pânzele lui Moradi cu imagini provensale, cu personaje fantastice și aranjamente aparent aberante, reprezintă de multe ori o reverență adâncă în fața marilor maeștrii, un șpagat între simbolică suprarealistă și caricatură, un drum aventuros, dar nu lipsit de subtilitate, între primitivism și alterarea abstractă a formei. Gestul pictural al lui Moradi trădează o nerăbdare aproape copilărească de a se pune în contact cu lumea, de a-i reda valențele jucăușe, dar și de a sonda abisurile în care ni se scufundă ocazional conștientul. Printr-un exercițiu aparent facil, Sax pătrunde adânc în esența lucrurilor, sondează manifestările intime ale caracterului, percepe finețea stărilor. În lucrările sale, ludicul contemplă abisalul, jovialitatea are o margine existențială, iar comicul se învecinează cu drama. (…)”

Născut în 1946 la Timișoara, Sax Moradi s-a stabilit, la începutul anilor ’90, în Germania, la Nürnberg, unde s-a dedicat artelor plastice.

Expoziţia Sax MoradiÎntre  vis și coșmar poate fi vizitată la Calpe Gallery de marţi până vineri între orele 15-19, sâmbătă cu programare la tel: 0724380303.