Jurnal vizual
Ion Bogdan Lefter
Expoziţii de idei (1): Mihai Zgondoiu – pro sau contra comercialismului?!
Unul dintre cei mai interesanţi artişti experimentali români ai perioadei e Mihai Zgondoiu (n. 1982 la Mediaş, cu studii artistice la Sibiu, liceale, şi la Timişoara, universitare, apoi bucureştenizat). Grafician şi designer „la bază”, capabil de mari expresivităţi, deci evident „talentat” (în formularea „clasică” la care simţim din ce în ce mai mult astăzi nevoia de a adăuga ghilimele!…), dar şi foarte mobil, versatil, hiperactiv în toate subdomeniile vizuale, cu stilistici şi pe „suporturi” diferite, el e un „conceptualist” nu doar ingenios, ci şi substanţial, cu autentice resurse de creativitate. Alternează proiectele atent lucrate meşteşugăreşte cu gesturile mai explicit programatice, ideologice, intenţionat simplificate tehnic, prin care lansează subiecte, mesaje, „provocări”.
Dezvoltă în ultima vreme – în paralel cu multe altele, fireşte! – un proiect de abordare frontală a comercialismului: Thank you for buying, replica englezească de exprimare a recunoştinţei faţă de clienţi, echivalentă cu autohtona Vă mulţumesc/ mulţumim că aţi cumpărat de la noi! În cîteva expuneri recente, din septembrie 2018, la Galeria Galateca, în colectiva 4X4. Instalaţia de cArte, şi la Tîrgul anual de artă de la Istanbul, apoi în octombrie, din nou în Bucureşti, la ALERT Studio, a expus mostre din reflecţiile sale „obiectualizate” asupra statutului actual, atît de instabil, al operei de artă, asupra pieţelor şi a raporturilor dintre artişti, galerişti, cumpărători. Nu mai e vorba doar despre „marşandizarea” caracteristică modernităţii, ci despre multiplicarea produselor culturale, devenită azi extrem de facilă, despre criza unor concepte pînă nu demult esenţiale, precum individualitatea şi originalitatea artistului, în postmodernitatea intens citaţională şi reciclantă.
La ALERT Studio, candidat la titlul de „Cel mai mic – minuscul! – spaţiu expoziţional bucureştean”, la concurenţă cu Galeria Sandwich de la fostul Combinat al Fondului Plastic, cu o singură omoloagă în ţară, şi anume vitrina botezată „geam Mat” de la Timişoara, Mihai Zgondoiu a plasat cîteva imagini, obiecte, enunţuri din proiect, sub acelaşi generic: Thank you for buying (vernisaj: în Noaptea Albă a Galeriilor, 5 octombrie 2018). Inscripţii provocatoare, imprimeuri, reflexii însoţite de explicaţii laconice, într-o terminologie care trimite limpede la piaţa vizuală, activînd problematica, şi totodată îndeajuns de concentrate pentru a rămîne puţintel ambigui, echivoce între o atitudine critică, pe care-am putea-o considera de-a dreptul satirică faţă de „decadenţa” artistică la care asistăm, şi o alta mai permisivă, mai relativistă, mai înţelegătoare cu situaţia, chiar afectuoasă, eventual uşor colorată ludic, glumeţ-tandră. Ce susţine de fapt Zgondoiu, ce expune el: „nimicul”, franţuzescul #rien, pictat/ imprimat pe un dreptunghi „tradiţional” de pînză, sau… toată arta lumii, subsumată ideii de artă, aşa cum evoluează ea în contemporaneitate?! L-am fotografiat pe autor în imagine dublă, privind către mine/ către noi şi răsfrînt alături, pe perete, într-o oglindă pe care stă scris în relief, tot cu ştraifuri de sticlă reflectantă, „DA/ DA”, doi de „DA” suprapuşi sau „DADA”-ul mişcării avangardiste, cu prima vocală înclinată şmecheros spre stînga, în echilibru incert. Pro sau contra comercialismului?!
Să nu uit: ALERT Studio nu e doar una dintre cele mai strîmte galerii din Bucureşti, ci şi – mult mai important – cea mai radical experimentală, merit al trioului fondator compus din creatorii vizuali Raluca Ilaria Demetrescu, Alina Buga şi Cătălin Burcea, în special al acestuia din urmă, organizator mai tenace de expoziţii şi „acţiuni” artistice la parterul de bloc vechi de pe Calea Griviţei colţ cu Strada Mircea Vulcănescu, probabil în spaţiul unui fost mic – minuscul! – magazin…
Text apărut (print) în revista Reporter global
(franciză The Economist),
Nr. 37, 8-14 martie 2019
(fragment)
Recent Comments