Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, sărbătorită pe 8 aprilie, Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și Agenția Națională pentru Romi invită publicul la trei zile de cultură romă. Evenimentul se va desfășura între 5 și 7 aprilie 2019, la Muzeul Național al Țăranului Român.

Romii au o zi internațională doar din 1971 și de aceea le place să o celebreze și să invite cât mai multă lume să îi cunoască. Pentru că orice etnie este cel mai bine reprezentată prin ceea ce durează, adică prin producțiile culturale, CNCR-RK și ANR propun publicului, rom și nerom, trei zile în care să sărbătorească împreună cu artă.

Programul evenimentului este următorul:

5 aprilie

  • orele 10 – 18 – Târg de meșteșuguri rome cu demonstrații de lucru și culinare

6 aprilie

  • orele 10 – 18 – Târg de meșteșuguri rome cu demonstrații de lucru și culinare
  • Ora 14.30 – Vernisaj expoziție de pictură și sculptură, Eugen Raportoru și Marian Petre – Sala Acvariu
  • Ora 17.00 – Spectacol de teatru Declar pe propria răspundere, de Alina Șerban – Studioul Horia Bernea
  • Ora 18.00 – Concert Doinița Ioniță, Isabela Stănescu și Ștefania Calofir – Studioul Horia Bernea

7 aprilie

  • orele 10 – 18 – Târg de meșteșuguri rome cu demonstrații de lucru și culinare
  • orele 10 – 18 – Expoziție de pictură și sculptură, Eugen Raportoru și Marian Petre – Sala Acvariu

Pe parcursul evenimentului, romi argintari, rudari sau căldărari vor face demonstrații de meșteșuguri tradiționale și, în paralel cu ei, artiști contemporani vor prezenta participanților cultura romă în manifestările ei actuale.

Eugen Raportoru este un pictor afirmat și premiat, ale cărui lucrări au ajuns la Vatican sau la Royal Academy din Londra.

Sculptorul Marian Petre, artist consacrat și el, lucrează în lemn și metal după o manieră modernă, vizionară.

Tot mai cunoscută publicului, Alina Șerban este o actriță și regizoare cu personalitate, care a decis să facă un nou tip de teatru, punând în scenă povești spuse din perspectivă romă.

Doinița Ioniță, Isabela Stănescu și Ștefania Calofir vor fi vocile din concertul de sâmbătă seara, toate trei făcându-se deja remarcate la diferite concursuri de interpretare sau prin activitatea muzicală de până în prezent.

O expoziție de imagini cu personalități rome și un stand de carte vor completa manifestările de pe 5-7 aprilie.

Intrarea este liberă.

 Despre Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher propune societății o viziune asupra identității etnice a romilor care să producă o schimbare de mentalitate atât în rândul romilor, prin creșterea stimei de sine etnice, cât și în rândul neromilor, prin dialogul între culturi care se cunosc și se respectă.

Obiectivele principale ale CNCR-RK sunt susținerea și promovarea artiștilor romi și a creației rome sau cu tematică romă în toate domeniile artistice, cercetarea istoriei și a culturii rome, păstrarea, dezvoltarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale rome.