ROMACEN  – Vremea Vrăjitoarei, cel mai recent spectacol Giuvlipen, în regia Tinei Turnheim, coproducție a Teatrului Andrei Mureșanu, va avea premiera pe 15 și 16 decembrie, ora 19.00, la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.

Spectacolul pornește de la textul piesei scrise de Mihaela Drăgan în timpul Rezidenței de dramaturgie de la Royal Court Theatre din Londra: 2019 Focus Europe și se folosește de principiile unei noi mișcări artistice Roma Futurism ale cărei baze au fost puse de artistă în 2018 la ParaSite Hong Kong. Roma Futurism explorează elemente SF în cultura romă și pune la intersecție cultura și istoria romă cu vrăjitoria și tehnologia viitorului. Noua producție continuă colaborarea artistei Mihaela Drăgan cu regizoarea Tina Turnheim cu care a lucrat în „Medea Romnja” la Theatre Aufbau Kreuzberg din Berlin.

Trecutul opresiv și prezentul care perpetuează rasismul definesc o mare parte din identitatea noastră romă, dar a venit momentul să vorbim despre viitorul ultratehnologic și locul romilor în acest viitor.

Spectacolul ROMACEN  – Vremea Vrăjitoarei marcheză totodată și nașterea unui nou curent artistic – Roma Futurism, care sperăm să fie preluat de cât mai mulți artiști și artiste rome cu scopul de a ne muta la următorul nivel, în care putem să ne imaginăm un viitor în care oprim ciclul istoric al opresiunilor împotriva noastră. Roma Futurism revendică figura vrăjitoarei rome, atât de streotipizată în imaginarul colectiv, iar vrăjitoria devine răspunsul nostru artistic și politic la inegalitățile sociale și la injustițiile lumii în care trăim. (Mihaela Drăgan, 2019)

După Kali Traš/ Frica neagră, spectacol realizat de Giuvlipen împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti, teatrul rom contemporan intră încă odată într-o instituție de stat, de data aceasta cu un spectacol epic, futurist, care folosește o scenografie virtuală inovatoare și proiecții holografice.  

Spectacolul ROMACEN  – Vremea Vrăjitoarei contribuie totodată, împreună cu celelalte producții ale companiei de teatru feminist rom Giuvlipen, la dezvoltarea unui Teatru Rom în Romania, prin creșterea repertoriului, creșterea vizibilității producțiilor teatrale realizate de actori, actrițe și dramaturge rome, și conectarea teatrului rom la publicul larg, prin abordarea de teme relevante pentru comunitatea romă și societatea românească în general.

Echipa artistică:

Text și concept: Mihaela Drăgan 

Cu: Ioana Costea, Mihaela Drăgan, Nicoleta Ghiță, Fatma Mohamed, Zita Moldovan, Anca Pitaru 

Scenografie virtuală: Cip Făcăeru

Design interacțiuni digitale: Florin Dumitru

Costume și afiș: Gabriella Spriridon

Sound design: Flo Thamer 

Regia artistică: Tina Turnheim